• Peter Grufman. Foto: Arbetsmiljöverket/Pixabay/Montage (Bilden på byggarbetsplatsen har inget samband med texten)

När Arbetsmiljöverket tillsammans med flera andra myndigheter genomförde oannonserade inspektioner på byggen i Örebro var utfallet det väntade: de företag som tummar på Arbetsmiljöverkets regler, tummar även på många andra regler.

– Från vår sida hittade vi personer som jobbade på hög höjd utan skyddsutrustning, arbetstagare som inte hade den utbildning som krävs för att bygga ställningar, eller att man inte hade den skyddsutrustning man ska ha i övrigt. I polisens fall hittade man personer utan arbetstillstånd och personer som inte får vistas i Sverige. Skatteverket fann i sin tur brister i personalliggare, berättar Peter Grufman, Arbetsmiljöverket.

Inspektionerna i Örebro är en del av regeringsuppdraget ”Osund konkurrens”.

Sedan 2015 har Arbetsmiljöverket uppdraget att samordna en myndighetsövergripande verksamhet för att motverka brottslighet på den svenska arbetsmarknaden. I en av Arbetsmiljöverkets enkätundersökningar, ställd till landets arbetsgivare, svarade var femte arbetsgivare inom bygg och transport att det är omöjligt för dem att överleva i branschen utan att tumma på reglerna.

– Det är alltså 20 procent som skulle vilja sköta sig, men som känner sig tvingade att fuska, säger Peter Grufman, som är teamledare för Osund konkurrens i region mitt vid Arbetsmiljöverket.

LÄS ÄVEN: En av fyra arbetsgivare ser sig tvingade att tumma på reglerna

Inspektionerna inom Osund konkurrens inriktar sig främst mot arbetsplatser inom bygg, transport, hotell och restaurang, grön näring (som skogsplantering och bärplockning) och städ.

– Det vi och andra myndigheter har sett är att om företag bryter mot våra regler, mot Arbetsmiljöverkets regler, så kan det vara en indikator på att man även bryter mot andra myndigheters regler. Det kan vara alltifrån att arbetstagare arbetar utan arbetstillstånd, låga löner, svarta löner, tvångsarbeten till att man inte redovisar moms och arbetsgivaravgifter.

Har ert samarbete gett resultat?

– Ja, det tycker jag. Till exempel när vi varit ute tillsammans med polis och skatteverk på olika bilvårdsfirmor så sprids det i branschen. När vi kommer ut några veckor senare till någon annan bilverkstad i samma region så ser vi att de nyligen har besiktat sina billiftar och tryckkärl och sånt. Så vi får en spridningseffekt.

Vad är det för bild du ser av den svenska arbetsmarknaden?

– De flesta sköter sig såklart. Men i och med att vi försöker hitta de företag som inte sköter sig, som utnyttjar såväl arbetstagare som systemet i sig, så är min bild att fusket är väldigt utbrett, mer än vad man tror, och att det finns i alla branscher.

Bland de myndigheter som samarbetar under paraplyet Osund konkurrens finns bland andra Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Polisen, Migrationsverket och Arbetsmiljöverket.

LÄS ÄVEN: Riksdagspartierna svarar på läsarnas frågor – om osund konkurrens

Systemet med upphandlingar är något som Peter Grufman menar har stor påverkan på den osunda konkurrensen på den svenska arbetsmarknaden.

– Arbetsmiljön brukar vara väldigt dålig prioriterad i en upphandling, det är ju priset man går på. Och det innebär ju att om man som arbetsgivare fuskar med sådant som att låta personalen jobba långa arbetstider, så att man kan få kortare byggprojekt till ett lägre pris, då slår man ju också ut dem som försöker vara seriösa. Och här blir det andra arbetsgivare som blir förlorare, och känner sig tvingade att fuska.

Vad leder den osunda konkurrensen till?

– Dels förlorar ju arbetstagaren mycket på sjukförmåner som försvinner, och på sämre arbetsmiljö. På samhällsnivå förlorar vi skatteintäkter, därutöver fuskas det ofta med bidrag, så det går även ut pengar som inte ska gå ut.


LÄS ÄVEN: INTERVJU: Utredande inspektören om Tyforsolyckan


Hundratals inspektioner

Under perioden 2018-01-01 – 2018-05-18 genomfördes 100 inspektioner inom region Mitt inom Osund konkurrens.

Inspektionerna har främst varit inom transport, restaurang, bilvård/bilservice, bygg och skönhetsvård.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se