• Per Söderlund, tidigare regionalt skyddsombud region Mitt, numera Bas-u/HMS-ledare vid Hent. Foto: Anna Norling

  • Nille Thorsell, tidigare regionalt skyddsombud region Mitt, numera Bas-u/HMS-ledare vid Hent. Foto: Per Eklund

  • Thomas Åberg, tidigare ombudsman och regionalt skyddsombud vid region Väst, numera HR-specialist vid Serneke. Foto: Tomas Nyberg

2018-10-26

På kort tid har tre av Elektrikerförbundets regionala skyddsombud rekryterats för att arbeta med arbetsmiljö på företag inom byggbranschen. Nille Thorsell och Per Söderlund, tidigare region Mitt, har rekryterats till Hent, och Thomas Åberg, tidigare region Väst, till Serneke.

– Det krävs personer som har kunskapen och viljan. För det måste vara någon som tycker att arbetsmiljön är det viktigaste, förklarar Anders Danielsson, teamledare på Hent.

Hent är från början ett norskt byggföretag som nu tagit stora steg in i Sverige. Bland annat med projekt i Danderyd, Lund och Skellefteå. Det är ett företag som säger sig värna arbetsmiljöfrågorna. De HMS-ledare (hälsa miljö säkerhet) som arbetar för Hent arbetar uteslutande med arbetsmiljöfrågor. Det normala i många andra företag är att platschef och Bas-u/HMS-ledare är samma person i ett projekt.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Anders Danielsson, teamledare, förklarar varför just skyddsombud är intressanta i rekryteringen:

– Vi har tagit med en del av den norska kulturen på så sätt att vi har en fristående HMS-ledare som inte är platschefen, och i och med att vi har stort fokus på arbetsmiljö så är det ju vettigt att vända sig mot skyddsombud för den rollen.

Många av Hents HMS-ledare är gamla skyddsombud, främst från byggfacken.

– Sådana som har den mentaliteten att sätta arbetsmiljön främst, förklarar Anders Danielsson.

Är ni ute efter att rekrytera fler skyddsombud?

– Ja, det kommer vi att vara, men kanske inte fler från elsidan. Jag ser framför mig att vi kommer att ha fler HMS-ansvariga från olika håll, som har varit skyddsombud från bygg och andra branscher, så att man får en samlad kompetens från olika branscher.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Nille Thorsell, som fram till årsskiftet var regionalt skyddsombud i region Mitt, började arbeta för Hent i januari i år. I dag är han Bas-u/HMS-ledare i projektet som gäller den nya stadsbussdepån i Uppsala.

Han säger att han nu, när han befinner sig på den andra sidan, på ett sätt har fått större förståelse för att företagen kan ha svårt att få alla anställda att följa arbetsmiljöreglerna.

– Det finns många gör-det-självare ute på byggena. Många som löser problemen själva, och det blir inte alltid bra. Men, arbetsgivarna har möjlighet att ha koll, om de har resurser att ha någon som arbetar med arbetsmiljön på heltid. Mycket handlar om att få folk att stanna upp och tänka till innan de går iväg och jobbar.

LÄS ÄVEN: Anton Levein: ”Vi blev inte något klokare denna månaden heller”

Per Söderlund, även han tidigare regionalt skyddsombud i region Mitt, började några månader efter Nille på Hent. Också han som Bas-u/HMS-ledare.

– Jag tycker det är modigt och spännande att Hent söker sig till oss som många andra byggare anser vara fiender, det visar på en öppenhet och en stor säkerhet i arbetsmiljöarbetet. Dessutom är det på ett personligt plan roligt att de kunskaper vi skyddsombud har kan efterfrågas från andra och att man kan gå vidare till andra arbetsuppgifter trots att man saknar en formell högre utbildning, kommenterar han sitt byte från Elektrikerförbundet till Hent.

Thomas Åberg, tidigare ombudsman och regionalt skyddsombud i region Väst, började på Serneke 1 juni i år. Han är numer en av tre HR-specialister på Serneke.

LÄS ÄVEN: Christer skadade finger och fot – blev utan ersättning

Tror du att din bakgrund i facket har gett någon fördel i ditt nya yrke?

– Det är jag helt övertygad om. Jag har ju ingen formell utbildning att jobba med HR-frågor, det är min arbetslivserfarenhet som gör att jag kan arbeta med detta i dag.

– Min personliga åsikt är att jag tror att Serneke ser en styrka i att ha en medarbetare från den fackliga sidan, för att få in en ny dimension i HR- och arbetsmiljöarbetet som man kanske inte annars har.

Har du fått en större förståelse för när arbetsgivare inte sköter sina arbetsmiljöåtaganden?

– Jag har exakt samma syn. Det som var fel för ett halvår sedan i arbetsmiljöhänseende är lika mycket fel i dag. Jag kommer att förhålla mig till lag och avtal på samma sätt som tidigare, och jag tror att det är det inspelet företaget önskar av mig.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Revolution inom forskningen: Snart kan vi lagra solenergi

Banbrytande forskning från Chalmers universitet kan ha undanröjt ett av solenergins största hinder, skriver Sveriges Radio. Solceller är på stark frammarsch som hållbar energikälla. Ett stort problem med solalstrad elektricitet är dock att man hittills inte haft något effektivt sätt att lagra den för att använda senare.

20 kabelförläggningsföretag riskerar vite – för olovliga elinstallationer

Elsäkerhetsverket får ofta in anmälningar om att företag som är registrerade för kabelförläggning olovligen håller på med annat. Nu hotas 20 kabelförläggningsföretag med vite om mellan 25 000 och 50 000 kronor, skriver Elinstallatören.

Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar

Den ökande medlemsbristen blir sannolikt slutet för Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet. Nu för förbundet samtal om att gå ihop med Unionen, skriver Arbetet. Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF) har idag cirka 500 medlemmar, efter ett kraftigt medlemstapp de senaste åren.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

KULTURTIPS Bok: ”Ett jävla solsken” En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017. Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok. ”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt.

Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista

Fack och arbetsgivare har lanserat ett webbverktyg för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen, skriver Kommunalarbetaren. Nu har det gått ett år sedan Metoo-uppropet, där tusentals kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och -trakasserier. Många av dessa berättelser utspelar sig på kvinnornas arbetsplatser.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Gigantiska snurror ska försörja Norrland med el

Det är en gnistrande vacker höstdag. Vi far över de nygrävda grusvägarna på Gråberget utanför Piteå. Högt över träden reser sig de gigantiska vindsnurrorna, nästan 200 meter höga. Många vill köpa grön el, så det är en framtidsbransch, säger Andreas Röjfors, ledande montör vid Lapplands elnät. Vi befinner oss i Markbygden utanför Piteå.

Ljusbåge när lok kopplades ur

Foto: SJ/Patrik Engstrom Observera att tåget på bilden inte är tåget som nämns i artikeln. I samband med frånkoppling av ett lok på SJ:s bangård i Hagalund i förra veckan missade en medarbetare att säkerställa att en starkströmskabel mellan loket och vagn hade elen frånkopplad. Något som resulterade i en ljusbåge när kabeln kopplades ur loket. Kabeln innehöll 1000V och 800 ampere.

FLUKE återkallar felaktiga spänningsprovare

FLUKE har upptäckt ett allvarligt säkerhetsfel bland flera modeller av sina spänningsprovare. En spänningssatt anläggning kan visas som spänningslös och Fluke återkallar nu omedelbart instrumenten. Det handlar om instrument tillverkade före juli 2018 av modellerna Fluke T110, T130 samt T150.

Spårbara verktyg med hjälp av app

NY TEKNIK Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key. Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Maskiner för säkrare arbetsmiljö

NY TEKNIK Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.

Ordförandeposten – en familjeaffär

I september avgick Ove Jerenvik som ordförande för Bravidaklubben i Mariestad. Men posten stannar kvar i familjen. Brorsdottern Stina Jerenvik tar över klubban. 55-årige Ove Jerenvik har arbetat på Bravida i större delen av sitt liv: 35 år, men nu går han vidare till Källströms. Det är dags att göra något nytt, nu när möjligheten ges, säger han.