• Per Söderlund, tidigare regionalt skyddsombud region Mitt, numera Bas-u/HMS-ledare vid Hent. Foto: Anna Norling

  • Nille Thorsell, tidigare regionalt skyddsombud region Mitt, numera Bas-u/HMS-ledare vid Hent. Foto: Per Eklund

  • Thomas Åberg, tidigare ombudsman och regionalt skyddsombud vid region Väst, numera HR-specialist vid Serneke. Foto: Tomas Nyberg

2018-10-26

På kort tid har tre av Elektrikerförbundets regionala skyddsombud rekryterats för att arbeta med arbetsmiljö på företag inom byggbranschen. Nille Thorsell och Per Söderlund, tidigare region Mitt, har rekryterats till Hent, och Thomas Åberg, tidigare region Väst, till Serneke.

– Det krävs personer som har kunskapen och viljan. För det måste vara någon som tycker att arbetsmiljön är det viktigaste, förklarar Anders Danielsson, teamledare på Hent.

Hent är från början ett norskt byggföretag som nu tagit stora steg in i Sverige. Bland annat med projekt i Danderyd, Lund och Skellefteå. Det är ett företag som säger sig värna arbetsmiljöfrågorna. De HMS-ledare (hälsa miljö säkerhet) som arbetar för Hent arbetar uteslutande med arbetsmiljöfrågor. Det normala i många andra företag är att platschef och Bas-u/HMS-ledare är samma person i ett projekt.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Anders Danielsson, teamledare, förklarar varför just skyddsombud är intressanta i rekryteringen:

– Vi har tagit med en del av den norska kulturen på så sätt att vi har en fristående HMS-ledare som inte är platschefen, och i och med att vi har stort fokus på arbetsmiljö så är det ju vettigt att vända sig mot skyddsombud för den rollen.

Många av Hents HMS-ledare är gamla skyddsombud, främst från byggfacken.

– Sådana som har den mentaliteten att sätta arbetsmiljön främst, förklarar Anders Danielsson.

Är ni ute efter att rekrytera fler skyddsombud?

– Ja, det kommer vi att vara, men kanske inte fler från elsidan. Jag ser framför mig att vi kommer att ha fler HMS-ansvariga från olika håll, som har varit skyddsombud från bygg och andra branscher, så att man får en samlad kompetens från olika branscher.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Nille Thorsell, som fram till årsskiftet var regionalt skyddsombud i region Mitt, började arbeta för Hent i januari i år. I dag är han Bas-u/HMS-ledare i projektet som gäller den nya stadsbussdepån i Uppsala.

Han säger att han nu, när han befinner sig på den andra sidan, på ett sätt har fått större förståelse för att företagen kan ha svårt att få alla anställda att följa arbetsmiljöreglerna.

– Det finns många gör-det-självare ute på byggena. Många som löser problemen själva, och det blir inte alltid bra. Men, arbetsgivarna har möjlighet att ha koll, om de har resurser att ha någon som arbetar med arbetsmiljön på heltid. Mycket handlar om att få folk att stanna upp och tänka till innan de går iväg och jobbar.

LÄS ÄVEN: Anton Levein: ”Vi blev inte något klokare denna månaden heller”

Per Söderlund, även han tidigare regionalt skyddsombud i region Mitt, började några månader efter Nille på Hent. Också han som Bas-u/HMS-ledare.

– Jag tycker det är modigt och spännande att Hent söker sig till oss som många andra byggare anser vara fiender, det visar på en öppenhet och en stor säkerhet i arbetsmiljöarbetet. Dessutom är det på ett personligt plan roligt att de kunskaper vi skyddsombud har kan efterfrågas från andra och att man kan gå vidare till andra arbetsuppgifter trots att man saknar en formell högre utbildning, kommenterar han sitt byte från Elektrikerförbundet till Hent.

Thomas Åberg, tidigare ombudsman och regionalt skyddsombud i region Väst, började på Serneke 1 juni i år. Han är numer en av tre HR-specialister på Serneke.

LÄS ÄVEN: Christer skadade finger och fot – blev utan ersättning

Tror du att din bakgrund i facket har gett någon fördel i ditt nya yrke?

– Det är jag helt övertygad om. Jag har ju ingen formell utbildning att jobba med HR-frågor, det är min arbetslivserfarenhet som gör att jag kan arbeta med detta i dag.

– Min personliga åsikt är att jag tror att Serneke ser en styrka i att ha en medarbetare från den fackliga sidan, för att få in en ny dimension i HR- och arbetsmiljöarbetet som man kanske inte annars har.

Har du fått en större förståelse för när arbetsgivare inte sköter sina arbetsmiljöåtaganden?

– Jag har exakt samma syn. Det som var fel för ett halvår sedan i arbetsmiljöhänseende är lika mycket fel i dag. Jag kommer att förhålla mig till lag och avtal på samma sätt som tidigare, och jag tror att det är det inspelet företaget önskar av mig.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.