• Per Söderlund, tidigare regionalt skyddsombud region Mitt, numera Bas-u/HMS-ledare vid Hent. Foto: Anna Norling

  • Nille Thorsell, tidigare regionalt skyddsombud region Mitt, numera Bas-u/HMS-ledare vid Hent. Foto: Per Eklund

  • Thomas Åberg, tidigare ombudsman och regionalt skyddsombud vid region Väst, numera HR-specialist vid Serneke. Foto: Tomas Nyberg

2018-10-26

På kort tid har tre av Elektrikerförbundets regionala skyddsombud rekryterats för att arbeta med arbetsmiljö på företag inom byggbranschen. Nille Thorsell och Per Söderlund, tidigare region Mitt, har rekryterats till Hent, och Thomas Åberg, tidigare region Väst, till Serneke.

– Det krävs personer som har kunskapen och viljan. För det måste vara någon som tycker att arbetsmiljön är det viktigaste, förklarar Anders Danielsson, teamledare på Hent.

Hent är från början ett norskt byggföretag som nu tagit stora steg in i Sverige. Bland annat med projekt i Danderyd, Lund och Skellefteå. Det är ett företag som säger sig värna arbetsmiljöfrågorna. De HMS-ledare (hälsa miljö säkerhet) som arbetar för Hent arbetar uteslutande med arbetsmiljöfrågor. Det normala i många andra företag är att platschef och Bas-u/HMS-ledare är samma person i ett projekt.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Anders Danielsson, teamledare, förklarar varför just skyddsombud är intressanta i rekryteringen:

– Vi har tagit med en del av den norska kulturen på så sätt att vi har en fristående HMS-ledare som inte är platschefen, och i och med att vi har stort fokus på arbetsmiljö så är det ju vettigt att vända sig mot skyddsombud för den rollen.

Många av Hents HMS-ledare är gamla skyddsombud, främst från byggfacken.

– Sådana som har den mentaliteten att sätta arbetsmiljön främst, förklarar Anders Danielsson.

Är ni ute efter att rekrytera fler skyddsombud?

– Ja, det kommer vi att vara, men kanske inte fler från elsidan. Jag ser framför mig att vi kommer att ha fler HMS-ansvariga från olika håll, som har varit skyddsombud från bygg och andra branscher, så att man får en samlad kompetens från olika branscher.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Nille Thorsell, som fram till årsskiftet var regionalt skyddsombud i region Mitt, började arbeta för Hent i januari i år. I dag är han Bas-u/HMS-ledare i projektet som gäller den nya stadsbussdepån i Uppsala.

Han säger att han nu, när han befinner sig på den andra sidan, på ett sätt har fått större förståelse för att företagen kan ha svårt att få alla anställda att följa arbetsmiljöreglerna.

– Det finns många gör-det-självare ute på byggena. Många som löser problemen själva, och det blir inte alltid bra. Men, arbetsgivarna har möjlighet att ha koll, om de har resurser att ha någon som arbetar med arbetsmiljön på heltid. Mycket handlar om att få folk att stanna upp och tänka till innan de går iväg och jobbar.

LÄS ÄVEN: Anton Levein: ”Vi blev inte något klokare denna månaden heller”

Per Söderlund, även han tidigare regionalt skyddsombud i region Mitt, började några månader efter Nille på Hent. Också han som Bas-u/HMS-ledare.

– Jag tycker det är modigt och spännande att Hent söker sig till oss som många andra byggare anser vara fiender, det visar på en öppenhet och en stor säkerhet i arbetsmiljöarbetet. Dessutom är det på ett personligt plan roligt att de kunskaper vi skyddsombud har kan efterfrågas från andra och att man kan gå vidare till andra arbetsuppgifter trots att man saknar en formell högre utbildning, kommenterar han sitt byte från Elektrikerförbundet till Hent.

Thomas Åberg, tidigare ombudsman och regionalt skyddsombud i region Väst, började på Serneke 1 juni i år. Han är numer en av tre HR-specialister på Serneke.

LÄS ÄVEN: Christer skadade finger och fot – blev utan ersättning

Tror du att din bakgrund i facket har gett någon fördel i ditt nya yrke?

– Det är jag helt övertygad om. Jag har ju ingen formell utbildning att jobba med HR-frågor, det är min arbetslivserfarenhet som gör att jag kan arbeta med detta i dag.

– Min personliga åsikt är att jag tror att Serneke ser en styrka i att ha en medarbetare från den fackliga sidan, för att få in en ny dimension i HR- och arbetsmiljöarbetet som man kanske inte annars har.

Har du fått en större förståelse för när arbetsgivare inte sköter sina arbetsmiljöåtaganden?

– Jag har exakt samma syn. Det som var fel för ett halvår sedan i arbetsmiljöhänseende är lika mycket fel i dag. Jag kommer att förhålla mig till lag och avtal på samma sätt som tidigare, och jag tror att det är det inspelet företaget önskar av mig.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.

Klasskillnader: Många har inte råd med semester

Klasskillnaderna i semestervanor ökar, enligt en ny LO-rapport. Ungefär en tredjedel av arbetarna åkte varken på en semesterresa eller hade tillgång till fritidshus under sin semester förra året. På sommaren lämnar många svenskar sitt hem för en semesterresa eller några veckor i fritidshuset.

Tina Nordling lämnar förbundet

Elektrikerförbundets arbetsmiljöansvarige, Tina Nordling, lämnar Elektrikerförbundet i höst. Detta då hon ska börja arbeta på LO:s förhandlingsenhet. Hon kommer främst att arbeta med Samhallsavtalet. Jag gör det för att det är en utmaning och för att det handlar om mina hjärtefrågor, att alla människor ska ha rätt att ha ett arbete. Vi har elektriker där också.

Belysningstekniker: Det kan vara livsfarligt ute vid vägen

Belysningstekniker är utsatta för trafikanter som kör fört fort. Att jobba säkert är inte enkelt. Nu efterlyser man ett nytt tänk kring säkerheten. Belysningen är planerad utifrån trafikanterna men för oss tekniker är den inte alltid genomtänkt, säger Robert Kustosik till Sekotidningen.