• Elektrikerförbundets medlemmar har utsatts för risker som inte ska förekomma på svensk mark. ”Det är inte acceptabelt”, säger ombudsman Sven Höckert om att nya generatorer i kraftverken i Parteboda och Gammelänge innehåller asbest. Foto: Sven Höckert

  • – Fortum har haft en öppen dialog med samtlig personal på plats och även med de flesta underentreprenörerna som berörts, säger skyddsombudet Henrik Haraldsson vid anläggningen i Parteboda. Foto: Sven Höckert

2013-12-18

 

Vid två av Fortums kraftstationer har man hittat asbest i nylevererade generatordelar.
Generatorerna kommer från Ruselprom LTD i Ryssland.
På båda kraftstationerna i Parteboda och Gammelänge har företaget nu satt in åtgärder för att ta bort asbesten och samtidigt går personalen på hälsoundersökningar.
– Se över anläggningarna på andra kraftstationer, uppmanar Sven Höckert i Elektrikerförbundet.

 

Parteboda Kraftverk utanför Ånge i Medelpad har fått en leverans under sommaren 2013, där det visade sig att packningar innehåller asbestos. Efter att detta uppdagats så kontrollerades även den utrustning som monterades in i Gammelänge Jämtland under 2012.

– PROBLEMET ÄR en packning som innehåller asbestos som ligger mellan lindningarna och är ingjuten i epoxy. Tätningen är uppbyggd av asbestos vilket kan frigöras vid en brand, felaktighet på lindningen eller när en lindning behöver åtgärdas, säger Sven Höckert.
Vid leveransen i Parteboda så uppmärksammadesmontörerna på Fortum av en underentreprenör från Serbien. Även om det i dagsläget var låga doser som var uppmätta i proverna så kände ingen av montörerna till att det ens skulle ha funnits innehåll av asbest i utrustningen och ingen information ska enligt Fortumha lämnats i samband med leveransen.

FORTUM STOPPADE omedelbart arbetet i Parteboda efter att asbesten konstaterats i utrustningen och såg till att utrustningen sanerades och montörerna kallades på undersökning för att dokumentera hälsovärdet. En liknande undersökning gjordes i Gammelänge.

HENRIK HARALDSSON är skyddsombud på Fortum Parteboda och han tycker att Fortum tog sitt ansvar och gjorde de åtgärder som behövts utifrån rådande situation.
Men Henrik och hans arbetskamrater finner det konstigt att asbesten inte upptäckts i samband med leverans omnu Ruselprom LTD lämnat över den dokumentation somska överlämnas i samband med leveransen.
I Gammelänge är frågetecknen bland personalen lite fler då de redan under sommaren 2012 utsatts för detta.

PÅ VILKET SÄTT har man påverkats? i vilken omfattning? Varför kom det aldrig fram? Hur kunde leverans ske trots att asbest är förbjuden i Sverige?
På båda ställena är utrustningen satt i karantän inför det slutliga saneringsarbetet vilket kommer att utföras under vinter och vår 2013-2014 med början i Gammelänge.

– HURUVIDA FORTUM haft kännedom eller inte går det bara att spekulera i. Men de har enligt uppgift gjort beställning utifrån svenska regler och inte ansetts ha haft anledning att misstro leverantören under leveranserna annat än att utrustningen uppfyllt de svenska kraven, säger Sven Höckert.
Han hoppas att Fortum efter detta ska ändra sina rutiner så att man gör en ännu noggrannare undersökning i sambandmed beställning och leverans att de svenska reglerna efterlevs.
Höckert hoppas också att Fortum ser över om utrustning från Russelprom LTDmonterats in på andra kraftverk där det kan finnas likvärdiga bristermed asbest.
– För det kan ju inte vara ett misstag att leverera utrustningmed ett års intervall till två olika kraftverk där det finns asbest i delar av konstruktionen.

SÅ SVEN HÖCKERT vill därför uppmana skyddsombud och fackliga förtroendemän att se över sina anläggningar och om det finns oklarheter begära av företaget att de utför provtagning av utrustningen.
– Vi kan aldrig acceptera att man återinför ett problem som asbest i våra anläggningar igen, utan man måste tillse att materialet uppfyller den svenska lagstiftningen.
Arbetsmiljöverket är inkopplat och Fortum har vidtagit åtgärder.

Per Eklund

 

Asbest

• En oorganisk mineralfiber som har använts i många former och för många ändamål. Finns ofta i byggnader. Eternitplattor som fasadbeklädnad. Pannor och vattenledningar kan ofta vara isolerade med asbest. Dricksvattenledningar kunde tillverkas i asbestbetong. Asbest isolerar bra, tål hög temperatur och är billigt.
• Mycket hälsovådligt. De långsmala spetsiga fibrerna fastnar i den mänskliga vävnaden och skapar bland annat lungcancer. En rökare som andas in asbest riskerar lungcancer fem går mer än en rökare som inte har kontakt med asbest.
• Totalförbjudet i Sverige sen 1982 och i EU sen 2005.

 

LÄS OCKSÅ:
Nytt asbestlarm – kraftstation helt stängd av skyddsombud idag

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.