• Bild: Pixabay (Fotot har inget samband med texten)

Barnen på förskolan höll precis på att skolas in efter sommaren. Då kom asbestlarmet – och skolan tvingades blixtevakuera. Nu uppmanas föräldrarna att hålla sina barn hemma, skriver Mitt i.

Inskolningsveckan var i full gång på förskolan Bullerbyn när asbestdamm i torsdags upptäcktes i lokalerna. Även i intilliggande Tallkrogens skola upptäcktes asbest.

Barnen fick skyndsamt utrymmas, och en saneringsaktion har påbörjats. Förskolebarnens föräldrar har uppmanats att tills vidare hålla sina barn hemma.

LÄS ÄVEN: Forskare: 230 000 personer dör av asbest varje år

Under fredagen upptäckte man att även matsalen på skolan måste saneras från asbest. Eleverna uppmanades inledningsvis att ta med sig egen matsäck under saneringen, men matfrågan har senare lösts.

Måndagens upprop för eleverna på Tallkrogens skola hölls på grund av lokalbristen utomhus. Senare under måndagen meddelades att saneringen fortlöpte framgångsrikt – fortfarande var det dock runt tio klassrum som inte kunde användas på grund av asbestdamm.

Asbestdammet kom från fönsterfogar innehållande mineralet, som rivits under sommaren. Arbetet hade tagit längre tid än väntat, och var fortfarande inte klart när skolan öppnade. Trots vidtagna skyddsåtgärder hade asbest letat sig ut i luften.

– Fönsterkarmarna har tejpats men på grund av värme eller att det varit dåligt tejpat har tejpen lossnat i nedre hörnen vilket gjort att de kommit ut damm, säger Rebecca Nyberg på Sisab till Mitt i.

LÄS ÄVEN: Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Skolans rektor Göran Bergholm var den som tidigare under inskolningsveckan upptäckte ett misstänkt damm i skolans lokaler. Det var detta som ledde till att Sisab valde att ta de avslöjande stickproverna.

Han är kritisk till hur rivningen av de asbetsinnehållande fönsterfogarna utförts.

– Man kan ifrågasätta den metod som har använts och att arbetet inte är klart när verksamheten börjar, säger han till Mitt i.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


[infogram id=”elektrikern-asbest-1hdw2jk8l90p4l0?live”]