”Elektriker förtjänar en arbetsplats där varje andetag inte blir en långsam dödsdom”
I Sverige förbjöds asbesten på 80-talet, men skördar fortfarande liv. När hundratusentals lägenheter, skolor, sjukhus och radhus från 60- och 70-talet nu behöver rustas upp krävs krafttag mot det dödliga asbestdammet, skriver Johan Danielsson, Europaparlamentariker (S).
På 60-talet kom björnpluggen, den som skulle göra jobbet enklare för elektrikern. Rådet: om du tuggar på den blir den mjukare och därmed enklare att använda.
Det ingen då talade om var att pluggen som dåtidens hantverkare stoppade i munnen skulle vara anledningen till deras död några tiotal år senare.
I dag skördar asbesten nästan 270 liv varje år.
I över 40 år har asbesten varit förbjuden men än sitter den kvar i våra byggnader. I skolor, på sjukhus, i lägenheter och i våra radhus. Och nu är det dags för stambyte och upprustning.
Reagerar med vrede
Därför vänder jag mig till dig, du som plockar bort elsystem i hus och byggnader. Du som ska byta elkomponenter uppsatta på eternitplattor.
Eller du som rör dig på en byggarbetsplats tillsammans med andra där byggdammet är ett faktum.
Du förtjänar en arbetsplats där varje andetag inte riskerar att förvandlas till en långsam dödsdom.
Därför kan man inte reagera med annat än vrede när man lyssnar på Sveriges Radios avslöjanden om hur företag låtit arbetare gå runt mitt bland asbesthaltigt rivningsavfall utan varken andningsmask eller skyddsoverall.
Eller hur företag som förlorat sitt tillstånd att hantera asbest kan beviljas ett nytt tillstånd några dagar senare.
De senaste fem åren har vi Socialdemokrater varit drivande i att skärpa reglerna för hantering av asbest, i Sverige och hela Europa.
Gränsvärdet för asbest ska nu sänkas kraftigt. Kraven på arbetsgivare stärks. Fler yrkesgrupper omfattas nu uttryckligen av EU:s regler och det ska bli lättare för de som drabbats att få ersättning.
Men det är uppenbart att det inte räcker. Skärpta regler är bara värda något när de faktiskt följs.
Granskade asbestutbildningarna
Det behövs mer.
För det första måste det bli lättare att ta reda på var asbest fortfarande finns kvar.
Därför måste EU-kommissionen lägga fram sitt utlovade förslag på hur screening, märkning och registrering av asbest i byggnader kan fungera bättre.
För det andra måste staten säkerställa att alla som arbetar med asbest vet hur de ska agera för att inte utsätta sig själva eller andra för fara.
2022 bad den Socialdemokratiska regeringen Arbetsmiljöverket granska asbestutbildningarna i Sverige. Resultatet var direkt skrämmande: förinspelade distansutbildningar utan vare sig språkkrav eller kunskapstest. Det är dags för staten att städa upp bland asbestutbildningarna med hårda krav och oberoende kunskapstest.
Höj antalet arbetsmiljöinspektörer
Avslutningsvis, kontrollerna måste bli fler så att fler asbesttillstånd kan dras in. Det måste därför till en kraftig satsning på att höja antalet arbetsmiljöinspektörer.
Kampen mot asbesten kommer ställa krav på politiker lokalt, nationellt och hela Europa. Vi Socialdemokrater har i ord och handling visat att vi är villiga att ta den kampen.