Varför är vissa anställda på kommunala elbolag med i Elektrikerförbundet och andra i Seko?
Här reder Petter Johansson, ansvarig för kraftverksavtalet på Elektrikerförbundet, ut hur det ligger till.
Varför är vissa anställda med i Elektrikerförbundet och andra i Seko på till exempel kommunala elbolag?
Det är för att både Elektrikerförbundet och Seko organiserar medlemmar i energibranschen. Det gäller både produktion och distribution. Det finns alltså två kollektivavtal i energibranschen.
Det är Sekos branschavtal energi och Elektrikerförbundets kraftverksavtal.
Var går gränsdragningen?
Normalt sett är det tydligt i LO:s organisationsplan var gränsdragningarna går. Det är inte ofta som det överlappar så tydligt som det gör här.
Men det finns ingen gränsdragning mellan Elektrikerförbundet och Seko som gör skillnad på om det är ett kommunalt elbolag eller inte. Elektrikerförbundet kan ha medlemmar både i privata och kommunala bolag och både på produktionsbolag och distributionsbolag.
Hur vet jag då vilket förbund jag ska vara med i?
Det beror vem som har kollektivavtalet på arbetsplatsen.
Jobbar du på ett företag som har kraftverksavtalet bör du gå med i Elektrikerförbundet. Jobbar du på ett företag som är bundet av Sekos branschavtal energi bör du gå med i Seko.
Hur bestäms det då vilket förbund som ska ha avtalet på arbetsplatsen?
Det är lite komplicerat. Gränsdragningen säger att om ett företag går in i arbetsgivarorganisationen Efa så avgörs vilket avtal de ska ha på vilket förbund de anställda är medlemmar i. Men om företaget istället tecknar ett hängavtal så avgörs vilket förbund som får avtalet på vilket fack som är där först och initierar en avtalsteckning. Vi för en löpande dialog med Seko om detta.
Då kan det hända att jag måste byta fackförbund när jag byter jobb?
Ja, så kan det vara. Och hör av dig till Elektrikerförbundet om du mot förmodan får jobb på ett företag som inte är bundet av kollektivavtal, så att avtalsteckning kan inledas där.