Två män i arbetskläder står på gräset framför en gul byggnad med flera fönster.

Från konkurrenter till kollegor över en sommar. Linus Persson, klubbordförande på Assemblin, har välkomnat Martin Berggren, före detta förtroende­vald på Caverion, till Assemblins lokaler i Norrköping.

Vi sitter i Assemblins lokaler i Norrköping. Linus Persson är serviceelektriker och ordförande i klubben på Assemblin i Norrköping.

De var ett 40-tal anställda på filialen innan sammanslagningen, nu är de omkring 120, varav ett hundratal elektriker.

En del av de nya kommer från Caverion, en annan del från Åby eltjänst som Assemblin köpte strax innan affären med Caverion blev offentlig.

Än så länge får alla plats i lokalerna, detta då Caverion-montörerna byter om ute på arbetsplatserna. Tjänstemännen har fått baracker på gården intill att arbeta i.

På frågan om hur klubbarbetet varit sedan i våras säger Linus Persson:

– Det är rätt så lugnt, för vi har inte fått veta så mycket.

Oro på Caverion-sidan

Mer oro har funnits på Caverion-sidan.

Martin Berggren ger exempel på frågor som kommit från hans kollegor:

– Vad händer med oss? Vad händer med våra lokaler? Får vi nya kläder? Vad händer med våra kunder, med våra jobb?

– Det har varit jättestruligt med hur man ska göra, i vilken ordning, och i vilken takt. Så vi fackliga har fått jobba väldigt mycket på uppstuds hela tiden.

Tre män diskuterar vid ett bord med en öppen låda och en växt.
Elektrikerförbundets ombudsman Hans Andersson diskuterar sammanslagningen tillsammans med klubbordförande Linus Persson och nyblivna kollegan Martin Berggren

Vilka villkor ska gälla?

Den fråga som de båda förtroendevalda lyfter som särskilt viktig att lösa just nu handlar om vilka villkor som ska gälla för alla anställda som nu tillhör Assemblin, och då särskilt i Norrköping.

Det handlar om sådant som reseersättningar.

– De båda företagen har skrivit restid på olika sätt, trots att det har varit jobb på samma arbetsplats. Vår personal på Assemblin har förmånsbil, Caverion har hämtat bil på kontoret, så det blir olika ersättningar. Det här är sådant vi måste lösa, säger Linus Persson.

Något som de Caverion-anställda är särskilt oroliga över är vad som händer med deras förmåner de haft under sin tid på Caverion, bland annat den så kallade ASB-försäkringen*, som är en friskvårdsförsäkring som täcker vissa kostnader för bland annat privata glasögon och tandläkarbesök.

– Vad vi har fått veta är att vi ska ha kvar alla förmåner vi haft under Caverion i ett år framåt. Men vad händer sedan?, frågar Martin Berggren.

Frågor om lön

En annan fråga handlar om lönen. I Norrköping har de Assemblin-anställda haft en högre grundlön än de anställda på Caverion.

Men Caverion har å sin sida haft högre tilläggsersättningar, vilket har inneburit att elektrikerna på Caverion har haft högre totallöner.

– Det här måste vi harmonisera på något sätt, säger Linus Persson.

– Ska man lyckas med integrationen mellan de här bolagen så kan företaget inte ducka det här. För frågan om löner och villkor kommer att bli högaktuell när de anställda nu finns på samma arbetsplats, säger ombudsman Hans Andersson, som även han sitter med i mötet.

– Och det finns filialer där skillnaderna är mycket större än här, tillägger Linus Persson.

Två män i arbetskläder står på gräs.
Linus Persson och Martin Berggren har pratat mycket om utmaningarna med att slå ihop två olika företagskulturer.

Två företagskulturer krockar

Generellt är elektriker i Sverige vana vid organisationsförändringar. Det vanligaste är att stora koncernerna dammsuger upp de små elföretagen runt om i landet.

Men att gå från den ena jätten Caverion till den andra jätten Assemblin är något annat. De båda förtroendevalda beskriver hur två olika företagskulturer nu krockar.

– Caverion har varit mycket mer toppstyrt, man har bestämt i toppen och sedan tryckt ned i botten. Alla filialer ska se likadana ut, säger Martin Berggren.

– Så är det inte på Assemblin, vi har såklart handlingsplaner vi ska följa men så länge vi levererar bra siffror till våra ägare så bryr de inte om sig hur vi gör, säger Linus Persson.

Identifikation med firmanamnet

Identifikationen med firmanamnet är något som sitter i, men kanske inte så hårt som man kan tro.

– I slutändan kommer jag väl bli en Assemblian, på samma sätt som jag blev en del av Caverion från att vara YIT i mitten av 2010-talet, säger Martin Berggren, och tillägger:

– Fast det har varit mycket konkurrens mellan Caverion och Assemblin. En kort tid innan sammanslagningen presenterades så tog Assemblin ett ganska stort jobb för oss, så vi var direkta konkurrenter här i Norrköping.

– Men när jag i somras frågade mig själv om det var så viktigt vad det står på mina kläder, och insåg att ”nä, det är inte så viktigt”, då kunde jag gå vidare i min process och istället fundera över ”hur gör vi detta så att det blir så bra som möjligt?” Men det finns de som jobbat ännu längre än jag, kanske ända från ABB-tiden, som kan vara väldigt skeptiska för att nu bli en del av Assemblin.

Brist på insyn

Bristen på insyn och medbestämmande under processens gång är något de båda förtroendevalda lyfter.

– Då det kom en sommar emellan så har vi inte hunnit med allt vi borde, inte heller cheferna har haft koll på allt som händer, säger Martin Berggren och säger återigen:

– Varför skulle det ske så snabbt? Jag har svårt att förstå det.

*ASB är en försäkringsförening som tillhandahåller sjukförsäkring för den som är tillsvidareanställd inom ABB eller ett annat företag som tidigare varit ägt av ASEA/ABB, vilket gäller för Caverion-anställda.

Så sker sammanslagningen

Sammanslagningen mellan Assemblin och Caverion meddelades i våras, efter det att riskkapitalbolaget Triton, som redan ägde Assemblin, köpte Caverion.

I Sverige handlar det främst om att anställda flyttar från Caverion till Assemblin, i Norge och Finland sker bytet tvärt om, från Assemblin till Caverion.

I Sverige ska Caverion ha kvar sådant som ”facility manegement” (anläggningsförvaltning).

Totalt kommer det finnas 77 filialer inom Assemblin el när alla berörda enheter från Caverion är överförda till Assemblin. Övergången sker succesivt vid tre olika tillfällen under hösten, med start från första september, sista övergången sker i december.
Från årsskiftet kommer Assemblin el ha cirka 3 400 anställda, varav 2 800 under Installationsavtalet.