Aleksandar Maletic kommer ursprungligen från Bosnien och är utbildad elektriker. Han hade hunnit arbeta i flera år i Tyskland när han sökte sig till Sverige, där hans vänner redan arbetade.

Här fick han jobb på flera olika firmor, men inte alltid som elektriker. Under tiden han sökte elektrikerjobb skrev han in sig på Arbetsförmedlingen.

Det var därefter han fick ett oväntat samtal. En trevlig mansröst hördes i andra sidan av luren.

– Mannen frågade om jag var elektriker, och när jag sa ja så sa han att han hade ett jobb åt mig. Men då arbetade jag redan på en elfirma, så jag sa ” Tack, men just nu har jag ett jobb, jag kan spara ditt telefonnummer om jag behöver till senare”, berättar Aleksandar och tillägger:

– Jag tyckte det var väldigt konstigt. Hur hade han fått tag i mitt telefonnummer?

Kontaktade Elektrikerna

Den elfirma som Aleksandar arbetade på vid tillfället var dock inte av det seriösa slaget.

– När jag sa att jag ville ha min lön och den semesterersättning jag hade tjänat in så svarade ägaren: ”Nej, men vet du, det är så svårt i dag i hela byggbranschen”.

Så han kunde inte betala sa han.

Då kontaktade Aleksandar Maletic Elektrikerförbundet.

Där fick han svaret att de inte kunde hjälpa honom förrän han varit medlem i tre månader, men att han såklart kunde säga till arbetsgivaren att han varit i kontakt med facket. För det var ju korrekt.

– Så jag gjorde så, sa att jag pratat med Elektrikerfacket, och då sa chefen: ”okej, okej”, och efter två-tre dagar så betalade han allt han var skyldig mig, berättar Aleksandar.

Därefter ringde Aleksandar upp den trevlige mannen som tidigare erbjudit honom ett jobb.

Ett anställningskontrakt signerades över telefonen, en provanställning på en månad med 30 000 kronor i lön.

– Men efter en månad skulle jag få högre lön och fast anställning lovade han, säger Aleksandar.

Den trevlige mannen, som Aleksandar nu fått veta hette Hasse Karlsson, frågade om han hade servicebil, verktyg och arbetskläder.

– Jag sa att jag hade arbetskläder, men inte maskiner eller bil.

Fick en tusenlapp till verktyg – på Jula

Mannen skickade då över en tusenlapp till Aleksandar att handla verktyg för, Jula var ett bra inköpsställe förklarade han. Sedan skickades Aleksandar ut på jobb.

Först arbetade han tillsammans med den person vars namn stod som arbetsgivare på anställningskontraktet, det vill säga; inte Hasse Karlsson själv, utan en så kallad målvakt, det var en person som visade sig ha ett allvarligt missbruk.

Tillsammans arbetade de med renovering av en restaurang på Södermalm.

Därefter hyrdes Aleksandar ut till andra företag. Bland annat arbetade han som serviceelektriker i Vällingby och Bromma och med belysningsbyte på Willys i Nacka.

Allt detta under loppet av en dryg månad. Men när lönen var sagt att komma, den 25:e, så gapade kontot tomt.

– När jag inte såg någon lön på kontot så ringde jag upp Hasse för att fråga vad som händer. Men han svarade inte, fast jag ringde flera gånger.

Skatteverket jagar Hans Karlsson

En halv miljon kronor. Det är vad Skatteverket försöker få in från företagaren Hans Karlsson. Men det har varit svårt för myndigheten att delge honom.

Så sent som i juli i år beslutade Förvaltningsrätten om att förlänga preskriptionstiden för de skulder som Hans Karlsson har till Skatteverket ända till sista december 2028. Detta då han hållit sig undan, och inte gått att delge. Skulderna härrör från skatteskulder från två av Hans Karlssons tidigare bolag: Söderort Tak & Puts AB samt North Industries Sverige AB.

Hans Karlsson är registrerad som utvandrad till Storbritannien sedan mars 2009, men Skatteverkets hävdar i sin utredning att Karlsson hela tiden har varit verksam i Sverige, bland annat genom en skidanläggning i Övertorneå där kommun och lokala näringsidkare fått stå för skulderna, samt som företrädare för flera företag där sådant som skatter och avgifter inte betalats.

Skatteverket har tagit hjälp av myndigheter i Storbritannien för att delge Hans Karlsson, utan att lyckas. Ett delgivningsförsök av förvaltningsrätten i maj 2024 misslyckades enligt domstolen på grund av att Hans Karlsson vägrade ta emot delgivningen.

Nu började larmklockorna ringa inne i Aleksandar. Han kontaktade polisen.

– De sa att de inte kunde hjälpa mig, utan att jag skulle ringa kronofogden eller facket, om jag var medlem.

Och medlem var ju Aleksandar nu. Efter erfarenheterna av den tidigare arbetsgivaren som inte ville betala ut den rätta lönen.

– Jag ringde facket och förklarade vad som hade hänt. De sa att de öppnade ett ärende för mig och att jag skulle bli uppringd.

Googlade Hasse Karlsson

Dagen efter ringde en ombudsman från Elektrikerförbundet upp Aleksandar.

Av honom fick Aleksandar veta att han inte var ensam om att ha blivit lurad av Hasse Karlsson, och att facket skulle försöka hjälpa honom att få ut sin lön.

– När jag lagt på så googlade jag på Hasse Karlsson och hittade Elektrikerns artiklar om honom. Då förstod jag vem jag blivit utsatt för.

Elektrikerförbundet skickade en betalningsuppmaning till företaget, men det var svårt att nå någon företrädare för företaget, då Hans Karlsson använder sig av så kallade målvakter som står som företrädare för hans bolag.

En av dessa målvakter var en person som hade svåra missbruksproblem och som Aleksandar arbetade med under en renovering av en restaurang på Södermalm.

Därför använde sig förbundet av ett delgivningsföretag för att delge företagets ansvariga. Därefter ansökte förbundet om konkurs för företaget med hjälp av LO TCO-rättsskydd.

Men varken Hasse Karlsson eller mannen som stod som arbetsgivare för företaget kom till domstolen, trots att de var kallade.

– Det var bara jag, min advokat och två från domstolen, berättar Aleksandar.

Fick hela summan han hade rätt till

Efter ytterligare en kallelse till domstolsförhandlingar utan att någon från Hasse Karlssons företag dök upp så beslutade domstolen om konkurs för företaget.

Därefter kontaktade länsstyrelsen Aleksandar om hans rätt till lönegaranti.

Någon månad senare fick Aleksandar Matic hela den summa han hade rätt till enligt anställningskontraktet.

Aleksandar har funderat mycket på det som hänt, och ser allvarlig ut när han säger:

– Jag är väldigt glad eftersom jag på något sätt uppnådde rättvisa, vilket jag inte skulle ha uppnått om jag inte var medlem i facket. Men ett faktum är olyckligt, och det är att Hasse Karlsson har hållit på så här, på samma sätt, i över femton år, och med all säkerhet kommer att fortsätta.

– Vem kan stoppa honom? Finns det ingen som kan stoppa honom? Jag fattar inte hur en människa kan leka så med andra människors liv.

”Fråga facket om ditt nya jobb”

Har du något råd till andra elektriker som läser det här?
– Om du tänker börja på ett nytt jobb, och du är medlem i facket, ring dem och fråga om det är en schysst arbetsgivare. Då kan du undvika att bli lurad, som jag blev.

I dag är Aleksandar tillsvidareanställd som elektriker på ett välskött företag med kollektivavtal.

Tidningen har sökt Hans Karlsson utan resultat.

Därför skriver vi om Hans Karlsson

Företagaren Hans Karlsson har under många år varit ett ökänt namn i fackliga kretsar. Detta då vittnesmålen är otaliga om hur han anställt bland annat elektriker, som ofta varit arbetslösa, sedan hyrt ut dem till andra företag, tagit betalt för arbetskraften, men sedan själv inte betalat löner eller verktyg till sina anställda. Vanligtvis ringer han upp arbetslösa arbetare som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och erbjuder dem jobb. Han får kontaktuppgifterna till de arbetslösa via Arbetsförmedlingen.

Hans Karlsson har ofta använt sig utav så kallade målvakter, som sedan blir de som står som juridiskt ansvariga för hans mångtaliga företag. Själv är han skriven i Storbritannien.

I juni 2023 dömdes Hans Karlsson till näringsförbud i Sverige i fem år, det gäller fram till juni 2028. Detta efter en ansökan från Kronofogdemyndigheten, dit Hans Karlsson har en skuld på tre miljoner kronor.