Vad är det för arbetsuppgifter du får som vice ordförande?
– För det första att vara beredd att gå in i alla sammanhang där ordföranden finns, som vice är du först i successionsordningen.

– I övrigt är jag bland annat ansvarig för LO:s facklig/politiska samverkan, sådant som socialförsäkringar, pensioner, a-kassa och jag kommer att sitta i Worldskills styrelse och även vara ansvarig för EU-frågor.   

”Världens chans för Elektrikerförbundet”

När fick du veta att du var påtänkt för ledningen i LO?
– Jag var med i rundan 2021, när Lisa Bengtsson, som var andre vice ordförande för LO hoppade av, men då blev det inget.

– Nu hade jag varit på intervju med valberedningen, så jag visste att jag var påtänkt, men fick inte frågan förrän torsdagen innan pressmeddelandet gick ut, den 6 maj.

Vad tänkte du när du fick frågan?
– Det är väl naturligt att det första man tänker är ”nej”, när det handlar om en stor förändring. ”Jag kan ju inte, jag har ju en massa projekt i Elektrikerna jag håller på med, jag har ju grejer på gång här”. Sedan fick jag sova på saken, och dagen efter så insåg jag att det här är ju världens chans, både för mig och för Elektrikerförbundet. Det här är inget man tackar nej till. Så på fredagen tackade jag ja.

Var på Friskis när alla fick veta

Vad fick du för respons när det offentliggjordes?
– Jag var på Friskis och ledde ett pass och visste att ”nu går pressmeddelandet ut”. När jag kom tillbaka från passet och kollade mobilen så hade det exploderat helt.

– Jag har bara fått positiv respons. Mina kompisar i Elektrikerförbundet tycker att det är jättehäftigt att vi har en elektriker i LO:s ledning. Men jag kan ju inte driva bara Elektrikerförbundets frågor nu, utan jag måste se till helheten. Det är något vi ändå har som vana i Elektrikerna, att inte bara se till oss, utan till hela LO.

Vad tänker du om det som hände kring valet av ny ordförande i LO?
– Det var väldigt olyckligt att det blev så här. Det är inte så att vi tycker att om du har gjort något dumt i din ungdom så ska du straffas hela livet för det, utan det handlade om att det kom upp så nära inpå valet, och man visste inte hur man skulle manövrera det. Vi ska inte utesluta bra människor från rörelsen.

Det här är Louise Olssons väg mot LO-toppen

Har en bakgrund som elektriker på Midroc Elektro (Granitor) och Skanska (Assemblin). Hade där uppdrag som ledande montör, studieansvarig och ledamot i klubbstyrelse.

Valdes 2017 till verksamhetsledare (ordförande) för El-ettan. Då var hon den första kvinnan någonsin som valts till ordförande för en avdelning inom Elektrikerförbundet.

I januari 2020 valdes Louise Olsson till Elektrikerförbundets förste vice ordförande. Detta efter en jämn omröstning där hon vann över förbundets tidigare arbetsmiljöansvarige, Tina Nordling, med röstsiffrorna 34-31. Valet av vice ordförande skedde efter turbulensen i förbundet 2019 där Elektrikernas tidigare ordförande Jonas Wallin slutade och Urban Pettersson valdes till ny ordförande. I ordförandevalet stod Urban Pettersson mot förbundets andre vice ordförande, Pontus Boström. I samband med detta avgick förbundets dåvarande förste vice ordförande Per-Håkan Waern. Louise Olsson valdes till ny vice ordförande i fyllnadsvalet efter Per-Håkan Waern.

I maj 2024 valdes Louise Olsson till förste vice ordförande i LO av en enig kongress.