Första gången jag kom i kontakt med ackord var jag fortfarande lärling och förstod inte att det var frivilligt.

Företaget jag jobbade på tillämpade det oftast, jag var säker på att det var en del av yrket.
Ju mer produktivt du jobbar desto mer pengar tjänar du. En del av våra uppgörelser handlade inte om pengar. Det hände att vi jobbade på beting. När jobbet var klart fick du gå hem med betald lön.

Som ny i branschen upplevde jag att ATL (ackordstidslistan) var något mystiskt. En bok med massa koder, obegripliga termer och komplicerade beräkningar.

Många räknade fortfarande ihop sina jobb med papper, penna och miniräknare. Men det fanns de som använde dator och Dos-programmet Accent.

Jag vill minnas att det var en av våra ledande montörer på Aktiv El som tyckte att jag behövde gå en Ackordcirkel. Jag var då ny på företaget efter att ha bytt från en mindre elfirma.

Till skillnad från förra arbetsgivaren fick vi här ofta höra att våra jobb inte gick ihop.

Ackordskurs på dagtid

Det känns inte bra i kroppen när du vet att du har gjort allt vad du kan, men det räcker inte. Så vi började prata mer och mer om hur vi arbetar.

Det måste finnas något sätt att visa hur prestationen på jobbet är beroende på olika förutsättningar.

På den tiden var det aldrig tal om att ackordskursen skulle vara på dagtid med betalning från facket.

Det var vardagskvällar upp till nio tillfällen. Med en avslutningsträff som var en krogrunda på Järntorget och det fick man stå för själv förstås.

Efter det var bara att sätta i gång.

Fick lära mig om ackord på kurs

Riktigt så enkelt blev det inte för mig. Jag tyckte inte att jag förstod. Kände mig osäker, särskilt när det handlade om etableringsförhandlingar.

Så jag väntade och väntade på rätt tillfälle. Det gick flera år, jag hann glömma det jag lärde mig. Så det blev en kurs till, den här gången färre träffar.

Men nu skulle det vara på riktigt.

Jag var ledande montör för ett större jobb. 167 lägenheter skulle renoveras på Hisingen under cirka två år. Men jag behövde hjälp och det fick jag.

Arbetsgivaren ville betala i förskott

Till min första etableringsförhandling kom Morgan Andersson, lokalombudsman i VK 2.

Jag var riktigt nervös. Morgan skötte det mesta av snacket och nu helt plötsligt ville arbetsgivaren betala ut förskott på jobbet.

Jag tackade nej och litade på laget och vår mätning.

Det gav oss några kronor mer per timme än förskottet som arbetsgivaren erbjöd.

Den erfarenheten gav mig mersmak i att vilja gå andra fackliga kurser, men det dröjde ytterligare år tills jag verkligen förstod meningen med föreningen.