Glad, tillmötesgående, finurlig och kunnig är ord som kommer till oss. 

I de vittnesmål om Åke vi hört sägs det också att Åke var engagerande. Han var med och skapade nya fackligt förtroendevalda, som sedan själva jobbade i många år inom förbundet.

Både som förtroendevalda och ombudsmän. ”Ut på arbetsplatserna”, var en av Åkes deviser i jobbet. Enligt elektriker i Västerås var Åke ett känt ansikte på byggena.

Åke ställde alltid upp

Han åkte ut på eget initiativ, eller så var det elektriker som bad om hjälp. Åke ställde upp. Han gillade att hjälpa elektriker med ackord och andra frågor som dök upp på jobbet. 

Åke var länge, tillsammans med förtroendevalda, med och tryckte på för att byggfacken skulle få ett eget ”hem” i Västerås. 1989 stod så Byggfackens Hus i Västerås klart för inflyttning. Även där hade Åke framgång med sitt engagerande sätt att vara. 

Medbestämmandelagen, det var Åkes specialområde. Där var han skarp. Så skarp att han kunde svara på frågor utan att riktigt höra hur frågan löd.

När man nyfiket frågade honom hur han vågade svara utan att höra frågan, san han med ett brett leende: ”Ja, du vet, det är samma frågor som kommer överallt.”

Åke i ett nötskal. Vi vet av egen erfarenhet att svaren stämde. 

Dansen var ett stort intresse

När Åke gick i pension 1997 blev han en aktiv medlem i PRO. Där var dansen ett stort intresse. Det är åtskilliga damer som svängt sina lurviga med Åke som kunnig danskavaljer genom åren. 

Åke behöll också kontakten med flera av arbets-kamraterna efter sin pensionering. Det ledde till bland annat guidning i silvergruvan i Sala samt ett besök på Finnkampen i Göteborg. 

Vi känner en saknad efter Åke, det är tomt. Vila i frid.