Blockaden gäller Affärsbyggarna i Sverige AB. Blockaden innefattar total arbetsnedläggelse samt blockad mot samtliga arbetsuppgifter inom förbundets avtalsområde.

Elektrikerna har sedan 2022 försökt att få kollektivavtal med företaget, utan att nå en lösning. Claes Thim, ombudsman i Stockholm, tog över ärendet 2023, och säger att han har haft kontinuerlig kontakt med företaget för att få till ett avtal.

– De säger att det är väl valfritt med kollektivavtal, och det stämmer ju. Men vi har också rätt att vidta stridsåtgärder för att få till ett avtal, säger Claes Thim och fortsätter:

– Det handlar om att det ska vara konkurrensneutralitet mellan företagen, vi kan inte ha ett företag som i stort sett lönedumpar på marknaden.

”Medlemmarna tjänar på kollektivavtal”

Vad skulle ett kollektivavtal innebära för förbundets medlemmar på företaget?
– De skulle faktiskt tjäna ganska mycket på det. Dels tjänstepensionen, dels det försäkringskydd som finns i avtalet. Men även reseersättningarna som finns i vårt kollektivavtal. Det kan bli ganska stora pengar.

Tidningen har kontaktat Affärsbyggarna i Sverige AB som låter meddela att de inte har några kommentarer då ”de kommer att ha ett kollektivavtal inom några dagar”.


Tillägg 8 februari: Elektrikerförbundet skjuter på varslet om blockad gentemot Affärsbyggarna i Sverige AB. Nytt datum för när blockaden träder i kraft är 2 mars. Detta med anledning av att företaget sökt inträde i arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen från och med 1 mars.
 


Tillägg 1 mars: Elektrikerförbundet drar tillbaka varslet om blockad.