Olle Persson arbetar på APQ El sedan tio år tillbaka. De senaste fyra åren har han varit skyddsombud på APQ El, och nu alltså även regionalt skyddsombud.

Hur kommer det sig att du blev regionalt skyddsombud?

– Jag fick ett mejl från El-ettans ordförande David Wikström för ett och ett halvt år sedan om att de sökte personer som kunde tänka sig att bli regionala skyddsombud. Jag tänkte att jag skulle svara på det, men det tog ett år innan jag svarade, haha, jag prokrastinerade kan man säga.

– Jag skrev ”kan jag fortfarande testa?”, och David ringde upp direkt.

Har du alltid varit engagerad i säkerhetsfrågor?

– Sådär, men när jag var yngre gick man ju nästan med på vad som helst. Jag har blivit smartare med tiden. En gång jobbade jag i ett ventilationsschakt som inte hade staket, bara ett stort hål, sju våningar rakt ned. Jag skulle sätta dosor och fick stå längs med väggen och balansera. Jag var ung och hade inget konsekvenstänk. Så man har gjort lite dumma grejer när man var yngre.

Du var med om ett skyddsstopp under din första skyddsrond som regionalt skyddsombud, har du någon tanke om varför säkerheten brister ute på byggena?

– Min farsa är gammal betongare och före detta skyddsombud för Byggnads, och han pratar mycket om att allt har gått åt helvete. När han började jobba fanns det inga bemanningsföretag och inga konsultfirmor som tar in en massa underentreprenörer med lägsta anbud. Konsekvensen av den här förändringen är att säkerheten brister.

– Jag brukar ofta ringa farsan och snacka lite om jag har gått en skyddsrond och sett något tokigt. Han har många bra lärdomar att ge.

Har du några tankar om hur säkerheten kan förbättras?

– Det borde vara krav på skyddsombud för varje yrkesgrupp på ett bygge. Du får ett helt annat tänk när du har gått en arbetsmiljöutbildning, och är du förtroendevald så har du ditt fack i ryggen.

– Men gå inte ronderna bara för att. Ser du någon arbetsmiljörisk ska du skriva ned det i protokollet. Ta uppdraget på allvar. Ibland har jag känt mig som att jag är den enda som bryr mig.

Förklara?

– Alla elektriker känner till att det finns oengagerade förtroendevalda där ute. Det finns personer som vill ha en titel bara för att ha en, personer som kollar åt andra hållet åt problem för att hålla sig väl med chefen. Men vad är det för mening att vara skyddsombud om du inte uppmärksammar problemen?