Magnus Olsson siktar på ännu bättre tid i år i En svensk klassiker.

Magnus Olsson siktar på ännu bättre tid i år i En svensk klassiker.

En svensk klassiker består av fyra lopp: Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

Allt ska klaras av under ett år. Och det senaste året var det alltså Magnus Olsson, Kollins elektriska, som var snabbast, med en totaltid på 16.21:20. Det var 26 minuter snabbare än tvåan.

Året dessförinnan, 2021, var Magnus Olsson än snabbare, med en tid på 16.16:32. Då var dock andra deltagare snabbare än så. 

– Det kan vara väldigt väderberoende, särskilt skidorna och cyklingen. Är det dåligt glid i spåret och motvind under cyklingen är det såklart svårare, säger Magnus Olsson.

Får tillökning i sommar

Vi träffas i hemmet i Bergsjö. Där bor Magnus med sambo och snart blir de två tre.

– Ja, vi ska få barn i sommar, så nu går det inte att bara sig tänka på sig själv. Men medianåldern bland de som håller på med klassikern ligger runt 40, och många har barn. Så det kan nog gå att fortsätta tävla på sikt.

Magnus Olsson har arbetat på Kollins elektriska sedan han gick ut elprogrammet på Bromangymnasiet 2014.

– Jag valde el därför att många kompisar gick på programmet. Jag hade läst natur ett par månader först, men ångrade mig. Nu i efterhand känns det rätt, jag trivs bra i yrket.

Första klassikern 2016

På garageuppfarten står familjens bil på laddning. Installationer av elbilsladdare och solceller har det blivit mycket av i jobbet på senare tid. Själv har han en av Easees laddare, en modell som Elsäkerhetsverket tidigare i vår stoppade.

– Det är lite tråkigt, för det har varit en jättebra laddbox, men vi vet ju inte riktigt vad det innebär än. Just nu måste vi avvakta, vi har inget att säga kunderna än, men det är många som undrar vad som gäller.

Magnus Olsson tränar inför En svensk klassiker.
Magnus Olsson tränar inför En svensk klassiker.

Första loppet i en svensk klassiker gjorde han 2016. Det började med cykelloppet Vätternrundan.

– Jag köpte cykeln i början av mars, loppet gick i juni. Första träningspasset körde jag två mil fram och tillbaka till Jättendal, och då fick jag återhämta mig i en och en halv vecka efteråt. När loppet väl gick hade jag kanske cyklat 30 mil totalt, inför ett lopp som var på 30 mil.

Då tänker jag att det loppet inte gick så bra?

– Det gick faktiskt jättebra, jag hade långt under mediantid. Jag körde de 30 milen på 10 timmar och 40 minuter.

Tio timmar på cykel? Hur löser man sådant som mat och toalett?

– Det finns depåer med fika och toaletter. Efter 12 mil finns ett stort tält med köttbullar och potatismos. Du måste få i dig energi när du cyklar så långt.

– Men de senaste gångerna har jag inte åkt in alls i depåerna. För vi som är bäst rankade får starta separat, med motorcyklar som kör framför oss. Då har vi energibars och dryck på oss och stannar vid kontroller som fungerar som ett formel 1-depå stopp, fyller på energidryck och bars och ett snabbt toabesök, sedan iväg snabbt igen.

Tränar 180 timmar om året

Magnus Olsson har alltid hållit på med idrott: fotboll, handboll, hockey – och styrkelyft. Det senare har han ett junior SM-guld i.

– Jag lyfte totalt 575 kilo i den tävlingen, varav marklyftet var på 240 kilo.

Han säger att han lägger mindre tid på träning i dag, än vad han gjorde när han var yngre.

– Nu kanske jag tränar 180 timmar per år, vilket gör ungefär en halvtimme per dag i snitt.

Magnus Olsson ser fram emot En svensk klassiker.
Magnus Olsson tycker att Vansbrosimningen är enkel.

När han ska klassa de olika loppen som ingår i En svensk klassiker säger han att simningen är enklast, cyklingen jobbigast.

– Vansbrosimningen är väldigt, väldigt enkel om man kan simma, det går inte att jämföra med de övriga delarna som bland annat är 10 timmar på cykel. Min första Vansbrosimning simmade jag bröstsim hela vägen, det tog en timme och en kvart, i dag crawlar jag, jag lärde mig crawla på youtube, men jag gör det halvbra, på omkring 52-53 minuter. De bästa simmar på ungefär 30 min. Men eftersom jag är bra på alla grenar, så gör inte det där så mycket totalt.

Lugnt tempo är inget för Magnus

– Vill du ha en bra tid på klassikern så behöver du vara bra på cykel och skidor. Men det är också de grenar som kan ge stort utslag på totaltiden om det till exempel är blåsigt eller dåligt skidföre.

Nu har du lyckats att få bästa tid i hela Sverige. Har du några mål kvar att uppfylla?

– En totaltid under 16 timmar skulle jag gärna se, och jag har aldrig sprungit ett maraton, så det är kvar på min lista. Det finns även många andra roliga lopp runt om i världen som Italiens största skidlopp, Marcialonga, som skulle vara roligt att delta i.

– Och någon gång skulle jag vilja göra loppen lite lugnare, stanna, fika, hinna prata med folk.

Men det där med att ta det lugnt verkar inte vara något för Magnus Olsson, inte just nu i alla fall. Han har nämligen även börjat tävla i triathlon. Då gäller att utföra långlopp i simning, cykel och löpning i ett sträck, utan vila.

– Jag var med på SM, i halvdistans, och kom inte sist, och det var målet, säger han.

Magnus Olssons tips till den som vill göra En svensk klassiker:

Var ödmjuk inför uppgiften, men var inte heller livrädd. Alla andra som är med och tävlar är också vanliga människor.

För den som inte vill börja med hela lopp finns möjlighet att köra halva- och tredjedels- distanser.

Träningsklockan är din bästa kompis. Den gör att du lär dig dina pulszoner, och vet du att det är jättejobbigt att ligga på en viss puls så kanske du inte ska ligga på den i början av Lidinglöppet, men det är lätt att dras med när andra går ut hårt.

En svensk klassiker, även kallat klassikern, kallas kombinationen av fyra stora svenska långlopp: cykelloppet Vätternrundan, simloppet Vansbrosimningen, löparloppet Lidingöloppet och skidloppet Vasaloppet (eller Engelbrektsloppet). För att få diplomet En svensk klassiker behöver man fullfölja fyra långlopp under en period av 12 månader.