Mats Stenborg

Mats Stenborg är koncernordförande på Caverion, men påpekar att han inte är facklig på heltid. Han arbetar på golvet från april till oktober varje år.

Sedan en handfull år tillbaka är Mats Stenborg ordförande för Elektrikerförbundet i koncernfacket på Caverion. Det innebär att han förhandlar direkt med koncernledningen.

– När det kommer förslag från ledningen som man vill trycka igenom organisationen så är det oss man pratar med först. Så vi är väl en form av fartgupp, förklarar han och tillägger:

– När jag ringer en lokal chef så får jag ofta ett positivt bemötande, för jag ringer oftast innan det har hänt en härdsmälta. Så vi kan lösa saker innan det hamnar i ett skarpt läge, och det tjänar alla på.

Var uppdraget som du trodde innan du tog på dig det?

– Nej. Jag trodde koncernledningen skulle vara mindre öppna än vad de är. Ibland har jag mycket mer information än vad den personalansvarige chefen har.

Mats Stenborg

Ålder: 54

Bor: Tynnered i Göteborg

Bakgrund: Varit elektriker sedan 1987. Sedan 1998 på ABB installation, som i dag ingår i Caverion-koncernen.

Facket: Medlem sedan 1987, började engagera sig 2010. I dag huvudskyddsombud på Caverion i Göteborg, ordförande för klubben i Göteborg samt ordförande för koncernfacket på hela Caverion.

På fritiden: Fotograferar och odlar. ”Jag odlar bland annat citrusträd, fikon och kaffe inne i lägenheten. Därför vill jag inte vara hemifrån för länge, för växternas skull”.

Rättigheter och skyldigheter

Sedan ett par år tillbaka har Mats Stenborg en MBL 10-delegering. Det innebär att han har samma rättigheter och skyldigheter som Elektrikerförbundets ombudsmän när det handlar om att påkalla förhandlingar av olika slag och även mandatet att agera efter förhandling. Det är något som är ovanligt för Elektrikerförbundets förtroendevalda att ha.

Men Mats Stenborg är inte facklig på heltid. Det är något han är noga med att påpeka. Från april till oktober varje år är han ute och arbetar på golvet i olika projekt.

Jag är vald på ett förtroende och skulle mina kollegor tappa förtroendet för mig så har jag inte kvar uppdraget.

Mats Stenborg

– Jag vill ha kontakt med yrket, och det ligger mycket i ordet förtroendevald. Jag är vald på ett förtroende och skulle mina kollegor tappa förtroendet för mig så har jag inte kvar uppdraget.

– Då måste jag ha kvar yrkeskunnandet, och det händer så mycket i yrket så man måste hänga med när det handlar om sådant som teknik och material.

Största frågorna

Vad är Caverions största fråga just nu?

– Att få tag i yrkeskunnigt folk.

Och Elektrikerförbundets?

– På Caverion att få igång lokala klubbar där vi inte har det. Det blir mindre problem där vi har fungerande klubbar, för då blir det en bättre jämvikt.

– Generellt för förbundet handlar det om att bibehålla och förbättra det vi har i kollektivavtalet och såklart om att få fler medlemmar.