Tomas Magnusson är ett av Statkrafts skyddsombud. Han har arbetat som drift- och underhållstekniker på vattenkraftsidan sedan 2014.

– Det farligaste arbetsmomentet är i bilen, säger han.

Han om någon borde veta. Det var när han i 20-årsåldern arbetade på Jämtkraft Elnät Service AB som olyckan var framme.

– Jag skulle vara framme klockan sju på morgonen, för det var ju då vi började. Det sista jag kommer ihåg är att jag tänker att ”nu är det bara två mil kvar”. Sedan har jag en minneslucka.

Tomas fick en allvarlig whiplashskada med starka smärtor. Han kunde inte längre lyfta armarna rakt upp.

Han var halvtidssjukskriven och bytte arbete från kraftverksbranschen till det för kroppen enklare elreparatör.

Tips om en operation

Så var hans liv i tio år. Till dess att hans moster tipsade om en artikel hon läst. En person hade blivit frisk från sin whiplashskada efter en operation i USA.

– Jag började kolla upp vad det var för typ av operation och hittade en person i Sundsvall som gjort en likadan. Av den personen fick jag telefonnummer till läkaren, en svensk bosatt i USA, och bokade en tid för operation.

Operationen lyckades och Tomas Magnusson säger själv att han fick tillbaka livet. Nu kunde han arbeta heltid och började arbeta som industrisanerare.

Tomas Magnusson
Tomas Magnusson visar runt i Järvägsforsens kraftverk.

Så kom det sig att Skallböle vattenkraftverk ville ha hjälp att filma rörledningar. Tomas fick uppdraget och väl där började han prata med de anställda på kraftverket.

När de fick reda på att Tomas hade en utbildning med inriktning vattenkraft och en bakgrund som kraftverkare erbjöds han anställning som drift- och underhållstekniker på Statkraft.

– Så jag hade tur att jag hamnade just här. Sedan 2014 är jag fast anställd, det är fortfarande roligt att åka till jobbet, så det känns som att jag hittat rätt.

Inte odödlig

Han säger att olyckan är en bidragande orsak till att han i dag har tagit på sig uppdraget som skyddsombud.

– Jag fick en annan syn på risker, jag insåg att jag inte var odödlig. I dag när jag kör och blir trött så stannar jag och sover en kvart.

Enligt Tomas Magnusson har Statkraft en bättre säkerhetskultur än andra arbetsgivare han haft.

– De tar säkerheten på större allvar. Jag har bland annat stoppat ett arbete, det var när det var fastisat, och det är en för stor risk anser jag. Det var lite sura miner bland entreprenörerna, men ledningen tyckte det var bra av mig.