Definitionen av en miljardär är en person som har en nettoförmögenhet på minst en miljard kronor, dollar, euro, pund eller annan valuta.

Med tanke på att pengar är värda olika mycket i olika länder kan förstås en svensk räkna sig som miljardär om hen har 13 000 svenska kronor på kontot och reser till Venezuela. Det blir nämligen strax över en miljard i venezuelansk Bolivar.

Och på liknande vis blir det omvänt, en kuwaitier kan idag med blott 30 miljoner KWR (Kuwaitisk dinar) på kontot se sig som miljardär i Sverige.

Det är förmodligen inte jättekul att vara miljardär om pengarna knappt räcker för en veckas mat.

Att valutor har olika värde jämfört med varandra är väl ingen direkt nyhet. Inte heller det inhemska värdet på pengar, vad man kan köpa för sina pengar.

Det är förmodligen inte jättekul att vara miljardär om pengarna knappt räcker för en veckas mat på grund av hyperinflation. Ett tillstånd som har drabbat Tyskland, Ungern, Jugoslavien, Venezuela och Zimbabwe i modern tid.

Miljardärer i Sverige

Något som jag anser borde vara en nyhet däremot är att i Sverige finns idag cirka 542 miljardärer.
542 personer som har en nettoförmögenhet på minst en miljard kronor.

Reflektera lite över det.

Med stor sannolikhet går dina tankar snart kring hur fantastiskt det vore att bli den 543:e miljardären och vad man kan hitta på med så mycket pengar.

Det handlar antingen om att vara fullständigt verklighetsomvänd eller se saker som de är.

Men om vi ändå nämner sannolikhet vet jag att vi kan vara rörande överens om att du som läser detta aldrig kommer bli en miljardär.

Jag säger inte det för att vara dum eller elak. Det handlar antingen om att vara fullständigt verklighetsomvänd eller se saker som de är.

Hasardspel med andras pengar

Vi blir tyvärr mer och mer verklighetsfrånvända allihop. Fler och fler rättfärdigar kapitalägare och mångmiljardärer.

Att vara framgångsrik idag är att leva på någon annans sålda tid. Eller att rätt upp och ner spekulera och spela hasardspel med andras pengar.

Att vara framgångsrik idag är att leva på någon annans sålda tid.

Men om vi ser saker som de är kan vi snart konstatera att den enda anledningen till miljardärfenomenet är en omfördelningspolitik som är fullständigt havererad.

Det för med sig att det är lättare för en arbetare, alltså en anställd, att tro på att bli nästa Elon Musk. Än att se sitt riktiga värde idag och vilja förändra ett drakoniskt system.

Det sägs att vi är på väg in i en svår avtalsrörelse. Alla måste ta sitt ansvar för inflationen. Ordet ”solidaritet” har nämnts av många. Vem är du solidarisk med?