Tack vare Ella kan fler gravida få rätt stöd
Hon ville veta om det fanns några risker med att vara gravid och jobba som elektriker. Men trots att information fanns tillgänglig, stod arbetsgivaren frågande. Tack vare Ella Johansson har Prevent nu startat ett projekt för att få ut informationen till arbetsgivarna.
När Ella Johansson ifrågasatte varför el-arbetsgivarna ofta saknar kunskap om vilka risker som finns för gravida, bjöds hon in till ett möte med arbetsmiljöorganisationen Prevent.
Det ledde till att organisationen nu har tagit fram ett material gällande graviditet, amning och menstruation riktat till arbetsgivare och anställda i byggsektorn.
– Det är riktigt bra att det äntligen når ut till arbetsgivarna, säger Ella Johansson.
Ella Johansson började arbeta som 19-åring på Eitech i Västberga. Där är hon ensam kvinna på arbetsplatsen, men det har aldrig varit några problem.
– För mina kollegor är det ingen grej att jag tjej. Men ibland får man påminna byggaren om att det ska finnas en bod även för kvinnor att byta om i.
Ella Johansson
Ålder: 24 år
Familj: barn och sambo
Bor: Stockholm
Arbete: Elektriker på Eitech Västberga
Därför blev jag elektriker: ”Jag blev biten av yrket när vi på träslöjden fick testa att göra egna kontakter till en lampa. Det sådde ett frö. Jag gillade att pilla och fundera.”
Facket: ”Jag har det hemifrån. Hela min familj har varit aktiva inom Seko.”
Fackliga uppdrag: ”I klubben är jag utbildningsombud och försäkringsinformatör. I El-ettan blev jag aktiv i och med det här med Prevent. Elin och Ninni frågade om jag ville komma in och testa att jobba lite fackligt. Nu är jag bland annat skolinformatör, det är jätteroligt att komma ut och träffa elever, det är ju våra framtida kollegor.”
Risker för gravida
När hon senare blev gravid började hon söka information om vad hon borde tänka på som elektriker, för att inte riskera sin eller sitt barns hälsa.
– Det är inte alla som har den arbetsmiljö som elektriker har. Jag ville veta om det fanns några risker. Till slut hittade jag Elektrikernas gravidfolder på hemsidan, och den hjälpte hur mycket som helst.
I foldern finns bland annat en riskbedömning för gravida arbetstagare. En riskbedömning som Ella visade sin chef.
– Han såg ut som ett frågetecken. Han förstod inte varför vi skulle göra en riskbedömning, han såg nog inte att det fanns några risker i arbetet.
Bland annat handlar riskerna om nattarbete, fallrisker, damm och elfara.
Arbetsgivaren saknade kunskap
När Ella Johansson gått lite mer än halva graviditeten blev hon arbetsförbjuden, och fick istället gå hem med ersättning från Försäkringskassan.
– Detta då min arbetsgivare inte kunde erbjuda ett arbete som var tillräckligt säkert för mig, förklarar hon.
När hon efter graviditet och föräldraledighet kom tillbaka till arbetet så började hon fundera på varför arbetsgivarna hade så låg kunskap om vad som gäller för gravida arbetstagare.
Min arbetsgivare inte kunde erbjuda ett arbete som var tillräckligt säkert för mig.
– Jag ringde till facket och frågade hur det egentligen är tänkt att fungera. Arbetsmiljön är ju arbetsgivarens ansvar, men de verkar inte ha den kunskap som krävs.
Ella blev kopplad till El-ettans Elin Fagerlind och Ninni Blom och berättade om sina erfarenheter för dem.
– Jag menar att det ska inte vara några konstigheter. Arbetsgivarna ska ha vetskap om vad som gäller, och att det finns riskbedömningar att göra när en arbetstagare blir gravid
Konkreta resultat
Det ledde till att Ella bjöds in på ett möte med fack, arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen och arbetsmiljöorganisationen Prevent.
– De lyssnade på mina synpunkter och Prevent sa att de tyckte att det var väldigt bra att någon som själv har erfarenhet av problemet drog igång det här.
Det togs mer på allvar när jag som själv berörd lyfte informationen.
– Jag tror att det togs mer på allvar, när jag som själv berörd lyfte att informationen måste ut till fler än bara Elektrikerförbundets medlemmar. För arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar och det kommer bara att bli fler kvinnor i branschen och därmed fler gravida elektriker.
Mötet ledde till konkreta resultat. Inom kort lanseras Prevents material riktat till arbetsgivare i byggsektorn som har gravida, ammande och menstruerade arbetstagare.
Bakom projektet står arbetsgivare och fack.
Dessa står bakom Prevents nya projekt för gravida, ammande och menstruerande i byggsektorn
En gravid medarbetare kan ha rätt till omplacering eller graviditetspenning
Vissa arbeten kan vara svåra eller omöjliga att utföra för en gravid medarbetare. Det kan bero på att arbetet är fysiskt ansträngande eller att det finns risker i arbetsmiljön. Det är arbetsgivaren som har ansvaret för att bedöma om medarbetaren kan fortsätta arbeta med hjälp av omplacering eller förändrad arbetsmiljö. Om det inte går, kan arbetsgivaren förbjuda medarbetaren att arbeta under graviditeten och medarbetaren kan istället ansöka om graviditetspenning från Försäkringskassan.