Delad bild. Till vänster ett svartvitt foto på Christer Ahréns gamla firmabil. Till höger Christer i nutid.

1982 startade Christer Ahrén sitt företag Eljouren, med egen firmabil. Då hade han redan hunnit arbeta som elektriker i 20 år.

Christer Ahren fick sitt första jobb som elektriker i början av 60-talet och arbetade fram till slutet av 2021. Under sina sextio år i branschen har han ibland ifrågasatt sitt yrkesval men i stort sett trivts bra.

Som ung tog han intryck av svågern som var elektriker, han tyckte att jobbet verkade intressant och roligt.  

Efter yrkesskolan var det enkelt för Christer att få arbete. Som lärling var lönen 1 krona och 45 öre i timmen och när han klagade fick han höjt till 1 krona och 70 öre.

På sin andra arbetsplats, Rydahls Elektriska i Karlstad, blev Christer kvar i tjugo år. Sen bestämde han sig för att starta eget.

– Jag jobbade mycket mot privatkunder och butiker. Det blev en hel del kvällsjobb och utryckningar på akuta uppdrag. Då kom jag på tanken att jag skulle kunna göra sådana utryckningar själv i stället, säger Christer Ahrén.

Christer Ahrén

Ålder: 79 år

Familj: Hustrun Monica, barn och barnbarn, bonusbarn och bonusbarnbarn.

Bor:  Älvåker i Karlstad.

Ett gott rykte

Sagt och gjort. Christer gick kvällskurser för att få allmän behörighet och läste företagsekonomi. Det tog ändå några år innan han vågade ta steget. 1982 gjorde han slag i saken och startade sitt företag.

– Jag såg en firmabil som det stod Byggjouren på. Då kom jag på att min firma skulle heta Eljouren.

Christer drog i gång på vinst och förlust och hade inga kunder när han startade. Men det var många som installerade elpannor och elpatroner i befintliga pannor i början av 80-talet.

Ett lager med elprylar.
Christer Ahréns lager med elprylar, som han inte vill slänga.

Christer fick uppdrag och skaffade sig ett gott rykte. Som eljour har Christer sedan fått rycka ut alla tider på dygnet och året, julafton och nyårsafton också.  

– Det kunde till exempel vara en hyresgäst som inte fick ut tvätten ur tvättmaskinen för att de stängt tvättstugan klockan 21. De ringde till larmtjänst som ringde till mig. Jag åkte ut och låste upp tvättstugan och släppte på strömmen så att de fick ut sin tvätt, säger Christer Ahren.  

Inte alltid ett drömjobb

Christer är nöjd med sitt långa yrkesliv och särskilt med alla möten med människor, och att han har fått rå sig själv.

Men han har också känt sig låst och det har inte alltid varit roligt att åka i väg på uppdrag, särskilt inte i början när han hade minderåriga barn.

– Jag har nog ångrat mig då och då, för det är inte ett drömjobb i alla lägen. Det bästa är den sociala biten. Det sämsta är att det kan vara ett skitjobb, till exempel om man ska skarva en kabel i backen och det är 15-20 minusgrader. Då kan man fundera på sitt yrkesval, säger Christer Ahren.

Om man ska skarva en kabel i backen och det är 15-20 minusgrader, då kan man fundera på sitt yrkesval.

När Christer närmade sig 60-årsåldern började han fundera på att sluta. Han hade skaffat sig en god ekonomi och tyckte att det kunde räcka. Men så blev det inte. I stället fortsatte han att jobba i arton år till.

– Det rullade på med arbeten och det blev som det blev. Jag fortsatte med det jag var van att göra. Jag är nog ganska snäll och har haft svårt att säga nej när folk hör av sig. Jag hade också byggt upp ett lager med reservdelar. Vad skulle jag göra av allting om jag slutade jobba?

Vanligt med deltidsarbete för äldre

Forskningsprojektet HEARTS (HEalth, Aging and Retirement Transitions in Sweden) på Göteborgs Universitet undersöker pensioneringsprocessen med hjälp av upprepade enkäter.

Forskningen visar att det är vanligt med deltidsarbete högt upp i åldrarna. Under 2000-talet har tiden för pensionering spridits ut, så att fler tar ut sin pension både tidigare och senare än förut.

Ungefär 30 procent av deltagarna i HEARTS var fortsatt yrkesverksamma efter 65 års ålder.

Mycket är sig likt

Christer tycker att mycket i elektrikeryrket har varit sig likt genom åren och att det inte har varit några större problem att hänga med i det som ändrats.

– En viss skillnad är det naturligtvis, det är mer elektronik nu. I vissa installationer ingår det kretskort som jag inte har någon utbildning för. Då har jag fått ringa och fråga andra.

Till slut var det ett möte med en bekant ute på ett jobb som fick Christer att bestämma sig för att sluta.  

Det kanske inte passar så bra längre att jobba i en butik när man snart är 80 år.

– Jag gjorde ett jobb i en ICA-butik och träffade en gammal skolkamrat. Han undrade när jag skulle gå i pension och sa att jag inte kan jobba tills jag dör. Jag kom att tänka på att det kanske inte passar så bra längre att jobba i en butik när man snart är 80 år, säger Christer Ahren.

Förrådet finns kvar

Nu har Christer varit pensionär sedan början av 2022. Han tycker det bästa med pensionärslivet är att han själv får bestämma vad han ska göra på dagarna.

Han har fullt upp med ett hus där det alltid är något som behöver fixas och det nya intresset, att vara ute och cykla på elcykeln.

Förrådet i källaren med alla elprylar finns fortfarande kvar. Christer vet inte vad hans ska göra med sakerna. De är inte gångbara på andrahandsmarknaden men för bra för att slänga bort.

– Det är mycket fina grejer även om det kanske är lite fel årsmodell på vissa. Jag har ordning därnere också. Det ligger snyggt uppställt i hyllorna, allt på sin plats.

Ett längre arbetsliv – för den som kan och vill

Den 1 januari 2020 höjdes åldersgränsen för arbetstagarens rätt att kvarstå i anställningen enligt 32 a § LAS till 68 år, från tidigare 67 år. Den 1 januari 2023 höjs åldersgränsen ytterligare, till 69 år.

Förändringen är en del av den parlamentariska pensionsgruppens överenskommelse från den 14 december 2017.

Det går fortfarande att komma överens med arbetsgivaren om att jobba längre, men då måste arbetsgivaren godkänna det.