”Hissreparationer innebär fler personliga möten”
Leo Alariksson jobbar som hiss -och rulltrappstekniker sedan tolv år.
– Ingen arbetsdag är den andra lik. Man måste vara flexibel i den här branschen, säger han.
Leo Alariksson är anställd på TK Elevator och jobbar nu enbart med hissar och rulltrappor på SL i Stockholm, som företaget har skrivit ett åttaårigt avtal med. Oftast jobbar i områdena runt Tekniska högskolan och Mörby.
På senare tid har det varit fler rulltrappsreparationer än hissuppdrag.
Roligast med jobbet tycker han är han får jobba både med mekanik och elektronik. I rulltrapporna är det inte så mycket elfel. Där är det oftast mekaniska orsaker till felen, som syns i en dator.
– Men i hissar får man mer söka sig fram. Då är det oftast ett elfel. Det finns inte så mycket mekanik i en hiss. Hissreparationerna innebär också fler personliga möten, om någon har fastnat i en hiss, säger Leo Alriksson.
Grus i maskineriet
När han kommer ut på ett uppdrag där något felar i en rulltrappa gäller det att jobba metodiskt berättar han. Det kan till exempel vara ett missljud i rulltrappan. Kanske är det grus någonstans i maskineriet. Eller så är en bana förstörd eller så gnisslar ett hjul.
Leo Alariksson trivs med friheten som jobbet innebär. Men det är en frihet under ansvar.
– Jag lägger upp planeringen av arbetsdagarna själv, även om jag har ett visst protokoll som jag måste följa. Vill jag göra service en dag kan jag göra det. Vill jag istället göra mer reparationsjobb på en rulltrappa en dag så gör jag det.
När Leo Alariksson gick på gymnasiet läste han inte elprogrammet utan bygg. Han fick praktik på företaget HF Advice, som både hade verksamhet på fastighetssidan och i hissvärlden.
Men efter studenten var det svårt att hitta lediga jobb i den branschen. Därför jobbade Leo Alariksson ett tag som låssmedslärling. Han har alltid gillat att jobba med händerna.
– Sedan fick jag kontakt igen med en före detta chef på HF Advice. Det visade sig att han hade startat ett nytt bolag. Han undrade om jag var intresserad av att jobba där som hissmontör.
På den vägen är det. Efter några år bytte Leo Alariksson arbetsplats igen till Hissen, elektromekanisk verkstad.
– Där blomstrade jag som hissmontör. Jag fick lära mig det mesta om reparationer och att göra nyinstallationer av hissar. Jag rev ut gammalt och tog in nytt.
Ingen arbetsdag är den andra lik
Leo Alariksson blev inspirerad av yrkesstoltheten som han upplevde att många av hissmontörerna hade.
– Det skulle se bra ut när man hade lämnat ett ställe, säger Leo Alariksson.
Yrkesstoltheten tog han med sig när han 2018 började på sin nuvarande arbetsplats, TK Elevator, tidigare Thyssen Krupp.
– Med det här yrket måste man hela tiden ha en ”open mind” om vad som kan vara fel på en hiss eller en rulltrappa. Och ingen dag är den andra lik, säger Leo Alariksson.