Andreas Lundbom

Andreas Lundbom, från AFRY ÅF-Industry, med ett klassiskt ”Betti-spel” i modern tappning.

Elnätsbranschen är aktuellare än någonsin. Världen ställer om och det handlar inte bara om att bli fossilfri.

– Med allt nytt vi ser här idag kan vi väl också säga att vi siktar mot en bransch som är ”stofilfri”.

Den underfundiga salvan drog ned både applåder och skratt när Henrik Wingfors, enhetschef Energisystem på Energiföretagen, invigde EBR-dagarna i Eskilstuna 17-20 maj.

28 kilo och hyfsat mobil

EBR Metod- och maskindagar är ”kraftverkarnas” egna mässa och hålls vart fjärde år på olika platser. Drygt 110 000 kvadratmeter krävdes för att hysa de runt 100 utställarna med allt från grävare och liftar till dataprogram och handverktyg.

Andreas Bäckström provlyfter ett portabelt hydraulaggregat.
Andreas Bäckström provlyfte ett hydraulaggregat och kände att det kunde få ersätta traktorn.

– Jag hoppas hitta lite inom luftledning, kabel och maskiner. Den här kunde få ersätta traktorn, säger Andreas Bäckström, Alvesta Energi, som provlyfter ett mobilt hydraulaggregat från Sahlins.

Inget bullrande dieselverk utan ett inbyggt 82 volts batterisystem och med sina 28 kilo. ”Hyfsat mobilt” pustar Andreas Bäckström när undertecknad vill ha flera bilder på lyftet.

Aggregatet har ett egenpatenterat system med dubbla pumpar som reglerar styrka kontra hastighet till exempelvis kabelmatare.

40-talsteknik som håller

Andreas Bäckström jobbar med nät i 0,4 – 10kV-klassen till vardags och menar att det på senare år kommit i gång en utveckling på material- och säkerhetssidan.

– Vi har fått in ett bättre säkerhetstänk i dag, men fortfarande pågår det en hel del arbete, säger han och nämner pågående utbyten av äldre oisolerade ställverk ännu i drift.

Vi har fått in ett bättre säkerhetstänk i dag.

Andreas Bäckström

En annan Andreas, med efternamn Lundbom, tittar med nostalgiska ögon på ett klassiskt ”Betti-spel” i modern tappning i Linjedons monter.

– De här kom väl på 40-talet och används än i dag, i ungefär samma utformning, undrar han och får jakande svar av Linjedons säljare Patrik Säker.

I slutet av 40-talet skapades Betti-spelet som en hjälp vid hissning och handresning av stolpar. Säkerhetsdetaljer har lagts till och lyftvikten dubblats till 300 kg, men ursprungstekniken är densamma på den svenska uppfinningen.

Linjedon servar fortfarande både 40 och 50 år gamla välfungerande spel hos kunder.

Fredrik Larsson demonstrerar flamskyddsplagg.
Fredrik Larsson, på Tranemo Textil Workwear, demonstrerade skillnaden mellan ett modernt flamskyddsplagg och en overall av bomull/ polyester.

Viktigt att vara aktuell

– Nytt på materialsidan hoppas jag hitta. Jag måste hålla mig uppdaterad, säger Andreas Lundbom som är beredare på AFRY ÅF-Industry och detaljplanerar jobb innan de sätts i gång.

– Sköter jag mig inte där så får jag höra det, skrattar han.

Totalt åtta olika stationer med olika ämnesområden fanns uppställda på mässan.

Nästa EBR-dagar hålls i Karlstad om fyra år.