Hårdare tag mot brottsligheten. Det lovar vartenda parti så här i valtider. Den ena politikern lovar hårdare tag än den andra.

Det verkar inte finnas något tak på hur mycket resurser och krafttag som ska till för att få stopp på brottsligheten.

Men det finns kriminalitet som politikerna inte tävlar lika mycket om att bekämpa. Arbetslivskriminaliteten är ett tydligt sådant exempel.

ID-handlingar utnyttjas av kriminella

I maj släppte Fair play byggs sin senaste rapport. Av den framgår bland annat hur utnyttjade identiteter används i kriminella syften.

Ingen av de båda företagare vi skriver om i artikeln står som ansvarig för sina bolag. De använder sig av målvakter.

Anna Norling, redaktör Elektrikern

Utländska personer skjutsas till Sverige för att skapa en svensk identitet hos Skatteverket. Personen åker hem redan samma kväll och identiteten lämnas i händerna på kriminella. För detta får personen i fråga omkring 50 euro i betalning.

Den utnyttjade identiteten kan sedan användas som arbetskraft eller som representant i styrelsen för olika bolag. Smart upplägg för den som har arbetslivskriminalitet som affärsidé.

Kriminella företagare tjänar miljonbelopp

Upplägget är intressant att ha i bakhuvudet för den som läser Elektrikerns artikel om kriminella företagare. Företagare som har som system att starta nya bolag som de driver i konkurs för att genast flytta över verksamheten i ännu ett nytt bolag.

Genom detta tillskansar de sig själva miljonbelopp. De som får betala är stat, kunder – och de anställda.

Ingen av de båda företagare vi skriver om i artikeln står som ansvarig för sina bolag. De använder sig av målvakter.

Många är de elektriker som utnyttjats av dessa båda herrar. Det här är en kriminalitet som även våra politiker måste se. Se och agera mot.

Anna Norling, redaktör Elektrikern

Ökänd företagare åkte fast

Företagaren Hans Cahling har i många år lurat stat och anställda på stora summor. Han dömdes till fängelse för ekonomiska brott 2010. Men har sedan han släpptes fri kunnat fortsätta att begå brott, lurat stat och anställda, bakom målvakter.

Hos Elektrikerförbundet har hans namn varit ökänt, men möjligheten att agera mot honom har varit liten. Till slut fick ombudsman Daniel Lundin nog och ringde ekobrottsmyndigheten. Nu har Cahling dömts till ett flerårigt fängelsestraff.

Hans Karlsson är än mer ökänd hos facket. Men han är svår att fälla. Han gömmer sig utomlands och bakom målvakter.

Många är de elektriker som utnyttjats av dessa båda herrar. Det här är en kriminalitet som även våra politiker måste se. Se och agera mot.  

Valde att publicera namnen

Elektrikern brukar vara restriktiv gällande namnpubliceringar. Nu namnpublicerar vi både Hans Cahling och Hans Karlsson. Detta då båda dessa företagare systematiskt under många års tid utnyttjat anställda och lurat dem på löner och villkor.

Han har under åren utnyttjat mängder av ovetande elektriker som arbetat åt honom, elektriker som sedan fått se sig bli lurade på lönen.

Anna Norling, redaktör Elektrikern

De har satt konkurrensen ur spel vilket drabbar seriösa företagare. De har lurat staten på miljonbelopp.

Hans Cahling är nu dömd till fängelse för ett stort antal brott, bland annat bedrägeri. Det berättigar en namnpublicering.

Hans Karlsson är visserligen inte dömd, men att publicera hans namn har ett stort allmänintresse. Han har under åren utnyttjat mängder av ovetande elektriker som arbetat åt honom, elektriker som sedan fått se sig bli lurade på lönen.

Det får vara nog nu. Ingen elektriker som läser Elektrikern ska i framtiden behöva bli lurad av denna man.

Var rädda om er därute!

Ha en fin sommar!