Kriminalvården bestämde att det gamla fängelset i Härnösand som byggdes 1861 skulle rustas upp igen.

Fängelset användes av kriminalvården fram till 2009 innan ett modernare fängelse, Saltvik, ersatte det 2010.

Men nu gör överbeläggningarna på landets häkten och anstalter att kriminalvården behöver det gamla 1800-talsfängelset igen.

Långa leveranstider

Ken Daly är ledande montör på det stora byggprojektet där runt 30 elektriker arbetar med att göra fängelset brukbart och modernt igen.

Ibland har det handlat om vanliga saker, som kablar. Sådant vi brukar ha i alla våra byggprojekt.

Ken Daly, ledande montör från Kempes el

Under byggprojektets gång har Ken Daly upplevt komponentbrist på så sätt att leveranstiderna varit längre än vanligt. Det har då även gällt ”vanligt” material som kablar, berättar han.

– När vi gått in och försökt beställa hos olika distributörer så har det varit många material som varit röda, det vill säga slut. Ibland har det handlat om vanliga saker, som kablar. Sådant vi brukar ha i alla våra byggprojekt och som det aldrig tidigare varit några problem med att få hem, säger han.

Grävskopor framför fängelsets ytterfasad
Överbeläggningar på Kriminalvårdens häkten och anstalter gör att kriminalvården uppskattar att det krävs 2000 nya platser under en 10-årsperiod. Gamla fängelset i Härnösand är en av lösningarna.

Ofrivilliga pauser i arbetet

Ibland har elektrikerna tvingats ta ofrivilliga pauser under arbetet med fängelset när det inte funnits något att montera på grund av bristen på bygg- och elmaterial.

– Det här fängelseprojektet gör vi under stor tidspress. Det var inte roligt att bara gå och vänta. Men jag förstår till hundra procent varför det blev så. Jag tror att alla stora byggprojekt körde igång i full fart samtidigt efter covid- 19. Då kan man förstå varför det blev lite väntetid. Men nu har det börjat bli bättre igen, tycker Ken Daly.

Speciellt säkerhetsklassat material

Till fängelset behövs bland annat speciellt säkerhetsklassat material som har beställts för länge sedan, redan under förra året. Men trots det har dessa produkter haft en väldigt lång leveranstid, är Ken Dalys bild.

När tidningen ringde upp i mars hade allt beställt material fortfarande inte kommit. Det sista väntades först anlända till fängelset framåt slutet av projektet i slutet av april.

Så lång leveranstid av visst material har jag aldrig sett förut.

Ken Daly, ledande montör från Kempes el

Det rör sig mestadels om belysning, som elektrikerna nu går och väntar på.

– Man vet inte, kanske hade leveranstiden inte varit lika lång om det inte hade varit för pandemin. Så lång leveranstid av visst material har jag aldrig sett förut, säger Ken Daly.

Hans platschef, Lars Sjölund på Kempes el i Härnösand, bekräftar att komponentbristen påverkat produktionen under fängelseprojektets gång.

– Ja, det har det gjort. Men beställningarna har gjorts i god tid, så det har inte sinkat oss så mycket, säger han, innan han måste lägga på för att fortsätta med dagens arbete.