Dick Persson håller upp ett foto på sig själv med en kamera med stort objektiv.

I dag bor Dick Persson i Lund, tillsammans med familj, grodor, skorpioner och många andra minnen från resorna runt om i världen.

Dick Persson var bara 21 år gammal när han åkte på sitt första utlandsuppdrag som elektriker. Då för AEG i Tunisien. Sedan dess har han arbetat i totalt elva länder i sammanlagt över 40 år.

Men det är inte som elektriker han är mest känd – utan som naturfotograf.

Vi träffas hemma hos Dick Persson i Lund, där han har sin fasta adress sedan 2017. Här finns bilder och minnen från uppdragen runt om i världen.

Förutom familjen bor även amazonmjölkgrodor, ett par pilgiftsgrodor och skorpioner i lägenheten.

– De är inte giftiga, det är de bara i vilt tillstånd, men jag tycker de är vackra, säger Dick Persson och tar fram en av grodorna.

Så fort det var fredagseftermiddag så lämnade jag campen och drog ut i öknen, ensam.

Dick Persson, elektriker och naturfotograf

Gråtfärdig efter lärlingsjobbet

Elektrikeryrket började han redan med som 14-åring. Hemma på gården i Löddeköpinge skulle det renoveras, och en elektriker kom för att göra jobbet.

Dicks far frågade elektrikern om han kanske behövde en lärling. Elektrikern svarade, att ”jo”, det behövde han.

– ”Kan du börja nu?”, undrade han. Jag fick gå ner och hämta en conexkoppling till honom i bilen. När jag kom upp frågade han: ”Vad var det du hämtade?”. Men det hade jag redan glömt.

Dick Persson kommer ut ur ett tält i djungeln med sin kamera.
Dick Persson är en naturfotograf som studerat djur och natur över hela världen – tack vare sitt arbete som elektriker.

Yrkesvalet kunde ha börjat bättre, för elektrikern var inte nöjd, utan höjde rösten och sa: ”I detta jobbet gäller det att vara vaken och lyssna. Om du gör ett enda litet misstag så kan det döda både djur och människor”.

– Han var så hård mot mig, jag vantrivdes så, och var gråtfärdig när jag kom hem på kvällarna. Men min far sa att det var bara att gå till jobbet varje dag. Så jag gjorde det. Och det är inget jag ha mått illa av och jag är glad för det i dag. Respekt, ordning och reda är viktigt i el-yrket påpekar Dick.

Sökte jobb – i Tunisien

Det var också elektrikeryrket som ledde till att Dick fick uppfylla sin dröm att upptäcka och fotografera djur och natur i öken- och tropikklimat.

Värnplikten gjorde han som elektriker inom flygvapnet. Då hade Sverige en flygflottilj i Kongo. Och dit sökte Dick. 

– Men jag var inte myndig och mina föräldrar sa nej.

Jag tänkte att det här är nog den enda gång jag får ge namn åt en ny art. Så svaret var enkelt.

Dick Persson, elektriker och naturfotograf

Ett år senare blev det ändå av. AEG fick en stor order i Tunisien. En superfosfat-fabrik skulle byggas. Det här fick Dick nys om, och sökte, tjänsten som elektriker med uppdrag att utbilda de tunisiska elektrikerna som skulle arbeta på fabriken.

– Jag var på intervju, och en vecka senare fick jag åka. Det var på min 21-årsdag, så föräldrarna kunde inte längre neka mig. På den tiden var ett utlandsuppdrag en stor sensation säger Dick.

Räddade sjukhus och fotade djur i öknen

På dagarna arbetade han, fritiden tillbringade han i öknen, och fotograferade djur. Alla sorters djur. Sju månader stannade han i Tunisien.

Sedan kom han hem till Sverige och arbetade som elektriker på AEG. Men suget att åter fara utomlands var inte stillat.

– 1966 sökte jag in som elektriker på Cypern i svenska FN-bataljonen. Jag kom med, som en av två elektriker i en styrka på totalt 600 man.

En person arbetar med elektronik.

Felsökning av kvinnlig elektronikspecialist på ett av sjukhusen i Zanzibar.

Sju personer runt ett matbord.

Lunchtid för medhjälpare från Pakistan, Indien och Bangladesh på hotellbygget i Bagdad.

Fyra år senare, 1970, inträffade en stor jordbävning i Peru. En jordbävning som kostade 90 000 människoliv. Dick åkte till det drabbade området som elektriker för FN.

Nu blev hans uppgift att tillsammans med lokala elektriker försöka rädda de jordbävningsskadade sjukhusen på Andernas sluttningar.

– När vi gjort omkopplingar, startat upp generatorn och fick igång ett av sjukhusen så var glädjen stor hos ortsborna. Det är den största uppskattningen jag har fått under något uppdrag någonsin.

Nu kunde Dick det här med sjukhusdrift. Och året efter fick han uppdraget att för AEG:s räkning ansvara för installationerna i ett enormt sjukhusprojekt i sultanatet Oman.

Det handlade om 186 sjukhusbyggnader som krävde 36 kg riktningar på sex platser i landet. Där stannade han i fem år.

Dick Persson som ung håller upp och pussar på en sebramangust.
Dick med den sebramangust han tog hand om efter att han hittat den som hjälplös unge.

Hittade en ny insekt

Därefter fick han uppdrag för AEG i bland annat Qatar, Kina, Sovjetunionen, Irak, Uganda och Libyen. Libyen blev speciellt. Inte bara för att han där arbetade med hotell och oljeprojekt i öknen, utan för att där blev hans namn odödligt. Han fann nämligen en helt ny insektsart, som fick hans namn.

– Jobbet i Libyen var en sak, men så fort det var fredagseftermiddag så lämnade jag campen och drog ut i öknen, ensam.

På sina fotoexpeditioner i den libyska Hamada-öknen påträffade han en insekt som inte betedde sig som andra arter i samma släkt. Det var en så kallad rovskinnbagge, ”en bärfis som lever i öknen”, förklarar Dick Persson.

Normalt så avyttrar rovskinnbaggarna ett sekret på kroppen för att sedan rulla sig i ökensanden, vilket gör att de smälter in i omgivningen när den ska fånga sitt byte. Men den här arten betedde sig inte så.

En grön bagge i sand.
Den insekt som bär Dick Perssons namn: Reduvius dicki.

Baggen döptes efter honom

Dick tog kontakt med en professor på naturhistoriska museet i Paris som var specialiserad på just det här släktet.

– Jag åkte till Paris och tog med mig ett levande exemplar och visade, men han ville se fler. Så jag fick åka tillbaka dit flera gånger.

Till slut konstaterade professorn att, ja, det här var en ny art. Då uppstod frågan vad den nya arten skulle heta.

– Vill du att den ska få namn efter landet, eller efter dig?, frågade han. Och jag tänkte att det här är nog den enda gång jag får ge namn åt en ny art. Så svaret var enkelt.

Reglerna säger att nya artnamn ska döpas efter upptäckarens efternamn. Det ville inte Dick.

– Alla känner mig som Dick. Inte Persson.

Ansökan skickades ändå in, trots att det inte var enligt regelboken. Och på något sätt gick det ändå igenom. På Dicks 50-årsdag, 1993, presenterades så den nya arten ”Reduvius dicki”.

– På lokalnyheterna sa de ”En elektriker har gett namn åt en insekt, vi trodde knappt det var sant”.

Dick skrattar åt minnet.

Dick Persson krälar genom vatten med en kamera med stort objektiv.
Bildjakt på den långnosade krokodilen (Crocodylus cataphractus) i Malagarasi i västra Tanzania.

Har sina bilder på 13 museer

Det sista landet han tjänstgjorde i, landet han beskriver som ”lyckans land”, var Tanzania. Där fick han uppdraget att sköta driften av nationalbanken i Dar es-Salaam.

– Det krävdes en specialist som mig. Under det här uppdraget hade jag 42 man under mig.

Han arbetade som driftansvarig på Tanzanias nationalbank i sju år, vilket inbegrep filialen på Zanzibar. Och nu hade Dick Persson gjort sig ett namn som naturfotograf. Han kontrakterades för att visa sina bilder i en jättelik fotoutställning om Zanzibars djurliv, en permanent utställning som finns kvar än i dag.

Efter tiden i Zanzibar fortsatte det med ytterligare sjukhusbyggen – och naturfotografering i norra Tanzania.

I dag är det inte bara i Zanzibar hans bilder finns representerade. På 13 museer runt om världen går Dick Perssons bilder på djur och natur att beskåda.

En naturfotograf som studerat djur och natur över hela världen – tack vare sitt arbete som elektriker.

Urval av museer och platser där du kan se Dick Perssons bilder:

  • National Natural History Museum, Oman
  • Qatas Natural History Museum, Doha
  • Iraq Natural History Museum, Bagdad
  • Libyens National Museum, Tripoli
  • National museum Dar es Salaam, Tanzania 
  • Natural History museum Arusha, Tanzania
  • National Bank of Tanzania

Dick Persson om…

  • Facket: ”Jag blev medlem redan när jag jobbade i Sjöbo, och var medlem i många år. Jag har alltid sett Elektrikerförbundet som ett starkt fack, som inte lägger sig så lätt”.
  • Att byggvaruhusen säljer komplicerade elmaterial: ”En felkopplad installation kan döda både människor och djur på ett par sekunder. Det verkar lagslöst när lekmän kan köpa detta över disk utan kontroll”.

Trivia om Dick Persson :

  • I Libyen tillägnades han diktator Khadaffis medalj för sin naturfotografering.
  • ”Jag började som naturfotograf när jag var tio år. Jag fick en kamera av min farbror. Sedan satt jag i trädtopparna och spanade på fåglarna och deras bon”.