”De vågar inte vittna” – Verisures anställda skrämda till tystnad
Förhandlingarna i Arbetsdomstolen mellan Elektrikerförbundet och Hometec Security är över. Nu väntar alla på domen. Men det var svårt för Elektrikerförbundet att få anställda inom Verisure-gruppen att vittna.
– Det har varit galet måste jag säga, väldigt många har pratat med mig, och det har varit jättelånga samtal, men sedan törs ingen vittna, säger Anne Alfredson, förbundsjurist vid LO TCO-rättsskydd och den som företrätt förbundet i domstolen.
Anne Alfredson har varit förbundets jurist i de senaste årens larmärenden, så hon är väl insatt i frågan.
Redan vid konflikten mellan Elektrikerförbundet och Sector alarm 2017 var hon den jurist från rättsskyddet som företrädde förbundet.
Även under de efterkommande skiljedomsförhandlingarna mellan Unionen och Elektrikerförbundet där Elektrikerna vann – vilket innebar att de anställda larmteknikerna på Sector alarm numer går under Elektrikernas avtal, och inte Unionens.
Under Hometec security-ärendet har hon varit med hela vägen, från konflikten 2020 till nu.
Alla som har slutat får i domstolen veta att de är idioter eller arga på bolaget av någon anledning.
Arbetsgivaren: Ni har inga medlemmar
Under förhandlingarna i Arbetsdomstolen har arbetsgivarsidan poängterat att förbundet numer saknar medlemmar på larm-företaget i Göteborg, och att det därmed inte finns något tryck bland de anställda att tillämpa Elektrikerförbundets avtal.
Inte har förbundet heller fått någon nu anställd på företaget att vittna under förhandlingarna för sin sak.
Det faktum att anledningen till att Elektrikerförbundet kontaktade företaget om avtalsteckning till att börja med berodde på att förbundet hade medlemmar på företaget verkar ha glömts bort.
”Vad du än gör, vittna inte”
Att förbundet haft svårt att få de anställda att kliva upp i vittnesbåset tycker Anne Alfredson är sorgligt, men förståeligt.
Enligt lag hade vi kunnat tvinga hit vittnen, men det är inget vi vill utsätta de här personerna för.
– De som jobbar kvar på Hometec törs inte, de har familj, villa och bil, och vill kunna försörja sig. En person jag talade med berättade att det sista hans fru sagt innan han gick utanför dörren var: ”vad du än gör, vittna inte”.
– Enligt lag hade vi kunnat tvinga hit vittnen, men det är inget vi vill utsätta de här personerna för. Att vittna är läskigt särskilt om arbetsgivaren sitter ett par meter bort.
Chefen försökte misskreditera vittnet
Anne Alfredson säger att hon har talat med många nuvarande och tidigare anställda i hela Verisure-koncernen inför förhandlingarna, så hon har fått en god bild av hur arbetet ser ut för de som installerar larm i koncernen.
Dock var det bara en, Peter Lidström, som tidigare arbetat i Verisure-koncernen, som vågade vittna.
Och han fick sedan uppleva hur hans tidigare chef intog vittnesbåset för arbetsgivarsidan för att försöka skjuta hans vittnesmål och trovärdighet i sank.
– Alla som jobbar kvar på en arbetsplats har en lojalitetsplikt mot arbetsgivaren och är rädda om sina jobb, och alla som har slutat får i domstolen veta att de är idioter eller arga på bolaget av någon anledning, så den ojämna maktbalansen fortsätter ju hela vägen in rättssalen, säger Anne Alfredsson och tillägger:
– Men det hoppas, och tror, jag att Arbetsdomstolen ser.
Flera stämningar på väg
Såväl Unionen som Installatörsföretagen har valt att inte yttra sig till domstolen angående ärendet om vilket kollektivavtal som bör gälla på Hometec security.
Domstolen meddelar sin dom den 20 april.
Men Elektrikerförbundets strid för att Verisure ska tillämpa de kollektivavtal de tecknat med förbundet är inte över, hur än Hometec security-ärendet faller ut. Flera stämningar mot Verisure-företag är på väg mot domstolen.