Du var nyligen en av värdarna i TV4:s ”Halv åtta hos mig”. Hur kommer det här sig?

– Det var en anställd på Konsum i Forshaga som skickade in mitt namn till programmet. Han tyckte att jag skulle passa bra.

Visste han att du var bra på att laga mat?

– Nä, men han sitter i kassan och brukar ju se vad jag handlar.

– Sedan ringde någon från produktionsbolaget och frågade om jag kunde tänka mig att vara med. Och jag svarade ”ja, det kan jag väl”. När personen frågade vad jag ville laga, så gick jag med telefonen till frysen och tittade. Där låg lite älgfärs, så jag sa att ”det kan jag nog rafsa ihop något på”.

Per Lawén i sitt kök
Per Lawén, tidigare ombudsman vid Elektrikerförbundet, numer kommunalråd i Forshaga, visar upp sitt kök och sin matlagning i tv-programmet Halv åtta hos mig.

Hur gick inspelningarna till?

– Det spelades in i maj. Jag var med tre kvällar hos de övriga deltagarna, och så en heldag när det var jag som var värd.

Hur tyckte du att det var att vara med i programmet?

– Det var jättekul, det var så roliga människor som var med. Det var länge sedan jag skrattade så mycket.

Vad var din meny?

– Till förrätt löjromstoast, huvudrätt älglimpa med bacon, blomkålssås, primörer och krossad potatis. Till efterrätt blev det blåbärsparfait.

Löjromstoast – den förrätt Per Lawén bjöd på i Halv åtta hos mig.
Per Lawén bjöd på älglimpa med blomkålssås och krossad potatis till huvudrätt.
Efterrätten: Blåbärsparfait

Hur tänker du när du lagar mat?

– Jag har en huvudingrediens och sedan fyller jag på med allt annat som finns i kylskåpet, särskilt det som är på väg att bli gammalt. Så får det bli som det blir. Jag är inte mycket för recept.

Lyckades du bra i tävlingen?

– Det gick bra. Men jag satsade kanske mer på värdskapet än på matlagningen. De andras mat var väldigt bra.

Har du fått någon respons på din medverkan?

– En otrolig respons. Det verkar som att det är väldigt många som ser på just det här programmet. Jag har knappt kunnat ta ett steg innan någon ropar åt mig att ”jag såg dig”, ”jag kände allt igen dig”. Häromdagen åkte jag till Karlstad för att få var lite anonym, men det var ju värre där, haha.

Skulle du rekommendera andra att vara med i programmet om de blir tillfrågade?

– Absolut. Vi elektriker klarar det mesta. I matlagning behöver det inte vara så hemskt många ritningar och scheman, utan vi får ihop det ändå.

Fyra personer runt Per Lawéns matbord
Middagsbjudningen hos Per Lawén.

Avsnitten av Halv åtta hos mig där Per Lawen deltog sändes i TV4 mellan 4 till 11 november, och går att se när som helst på TV4play.