Strax innan semestern kom en förfrågan från Elektrikerförbundet som ville ha vår hjälp att få till ett kollektivavtal med ett elföretag på Österlen. Elektrikerna hade hållit på i månader men företaget hade hela tiden motsatt sig detta. Till slut tvingades Elektrikerna att försätta företaget i blockad.

Att jämföra fackets varsel om strejk med grov organiserad brottslighet det passerar med råge all anständighet.

Mikael Johansson

Eftersom företaget vid tidpunkten befann sig på en arbetsplats där både målare och övriga byggnadsarbetare befann sig, bad Elektrikerna om hjälp genom sympatiåtgärder i form av arbetsnedläggelse (strejk) på den aktuella arbetsplatsen. Detta fick Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, att fullständigt tappa greppet om verkligheten, och börja jämföra facket med maffian.

Lifvendahl är inte ovetande om hur vår arbetsmarknad fungerar. Förutom att vara före detta. MUF-ordförande, har hon även ett förflutet som kommunikationschef på Svenskt Näringsliv. Att inte Lifvendahl är särskilt förtjust i facket må vara hänt. Att skriva ledare är inte heller detsamma som att bedriva objektivt skildrande journalistik. I uppdraget som ledarskribent ingår förvisso att ha en åsikt och argumentera för densamma.

Men att jämföra ett av fackets varsel om strejk, som har stöd både i svensk lag och i internationella konventioner, med grov organiserad brottslighet; det passerar med råge all anständighet. Att Lifvendahl dessutom gör sig till tolk för de anställda, och vet att berätta att de minsann redan har bättre villkor än de som ges vid kollektivavtal och skulle få det sämre om företaget tvingas ingå kollektivavtal, det är mer än lovligt verklighetsfrämmande.

I Sverige skall svenska avtal gälla.

Mikael Johansson

I verkligheten där de flesta av oss ändå måste befinna oss är uppgiften att se till att alla anställda omfattas av kollektivavtal en av fackets viktigaste uppgifter. I Sverige finns till skillnad från många andra länder ingen lag om vare sig lägsta lön, eller tjänstepension. Kollektivavtalet är garanten för att alla i branschen ska jobba/konkurrera på lika villkor. Detta gäller oavsett om det är en elfirma på Österlen eller ett bemanningsföretag från Ungern. I Sverige skall svenska avtal gälla. Därför var det ingen tvekan bland våra medlemmar att hjälpa elektrikerna i denna fråga, genom att vägra jobba på den aktuella arbetsplatsen. Något som dessutom ledde till att företaget tecknade kollektivavtal.

Målarna skriver hundratals kollektivavtal varje år och det sker helt odramatiskt. Det vanligaste är att företagaren i fråga tar kontakt med oss. Inte sällan är det en medlem som tänker pröva sina vingar som egen företagare, eller så står företaget i begrepp att gå in som underentreprenör. Gemensamt för de flesta är att kollektivavtalet ses som en viktig handling, som bidrar till att visa att företaget är seriöst och tänker följa de villkor som gäller i branschen.

Om det är flexibilitet att betala för låga löner, eller att strunta i tjänstepension; ja, då är vi skyldiga till anklagelsen.

Mikael Johansson

Det är sällsynt – även om det förekommer – att vi behöver gå till blockad. Lifvendahl och andra debattörer vill få det att framstå som att kollektivavtal gör att företag mister sin flexibilitet. Om det är flexibilitet att betala för låga löner, eller att strunta i tjänstepension; ja, då är vi skyldiga till anklagelsen. Men låt mig komma med en väl underbyggd åsikt: Kollektivavtal utgör inget hinder för det seriösa företaget.

Mikael Johansson, förbundsordförande Målarna