”Vinstjagande företag hör inte hemma i vården”
"Vill du ha många aktörer, eller är det viktigare att överleva?" frågar Elektrikerns krönikör Sofie Eriksson.
Privatiseringarna inom vård och omsorg har fått förödande konsekvenser under krisåret 2020. Eller, de var förödande tidigare också, men nu blev de uppenbara också för dem som blundat.
Appföretaget KRY vill köpa 1177 i Stockholm. Eller rättare sagt; de vill köpa Medhelp, företaget som bemannar 1177 i Stockholm.
Det räckte inte med att tjäna pengar på förkylda influencers och deras pollenallergiska barn. Det räckte inte att ta resurser från verkligt sjuka människor för att kapitalisera på ett system som inte längre fungerar.
Nu ska KRY göra vinst på sjukvårdsupplysning också.
Risken för jäv är ju uppenbar. Nu kommer KRY kunna tjäna pengar när man 1. tar emot samtal från potentiella patienter och 2. tar emot samma patienter efter att man skickat dem till sina egna läkare.
För vanliga läkare är det olagligt att äga apotek, men för riskkapitalbolag går det tydligen bra att tjäna pengar på båda sidor av receptet.
Snart startar de väl apotek också, så kan de göra vinst när läkaren har skrivit ut recept. Isåfall skulle de gå i samma ledband som konkurrenten Min Doktor, vars ägare också äger Apoteket Hjärtat.
För vanliga läkare är det olagligt att äga apotek, men för riskkapitalbolag går det tydligen bra att tjäna pengar på båda sidor av receptet.
I Dalarna vill högern privatisera ambulanssjukvården. Varför? Jo, för att släppa in fler aktörer och för att spara pengar, om man ser till hur Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Sofia Jarl (C) motiverat det hela.
De vill även privatisera barn- och ungdomspsykiatrin.
Enligt en rapport från Institutet för näringslivsforskning är det olämpligt med privata aktörer inom ambulansvården. Dödligheten ökade, efter att man privatiserade i Stockholm.
Det måste bli stopp på galenskapen.
Föga förvånande. För vad ska de spara pengar på, om inte kvaliteten?
Enligt en ambulansanställd som jobbat i Stockholm har de sämre fordon, lägre utbildningsnivå bland personalen och minimala insatser för fortbildning.
Eller minimalt med allt som kostar pengar egentligen.
Under 2020 blev det uppenbart att privatiseringarna försvagat beredskapen i vården och omsorgen.
När Region Stockholm bad de otaliga privata aktörerna om hjälp, för att den offentligt anställda personalen började ta slut, så valde de privata att strunta i vädjan.
Inom omsorgen har de dåliga arbetsvillkoren beskrivits som direkt farliga för smittspridning och skyddsarbete. De privata har sämre villkor än de kommunala.
Argumenten är många, men privatiseringarna fortsätter. Det måste bli stopp på galenskapen.
Upprustningen av vården i coronakrisens spår måste utgå från stabilitet, vetenskap och jämlikhet.
Inte från vilseledande idéer om att vinstjakt magiskt leder till högre kvalitet – det gör det ju nämligen inte.