– Vi har ju sen tidigare velat att man ska genomföra den här förändringen, men jag skulle gissa att det faktum att vi nu har långtidssjuka i covid gör att andra partier också ser det här problemet och det är ju bra men det var synd att det skulle krävas en pandemi innan det skedde, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Ekot.

Antalet människor som blivit utförsäkrade efter 180 dagar som sjuka har slagit ett dystert rekord i år. 

Redan i början av året kom en statlig utredning som föreslog att i stället för som i dag, prövas mot hela arbetsmarknaden, ska det preciseras tydligare vilka jobb den sjuka faktiskt kan prövas mot.

Nu kommer vi följa så att det blir verklighet, men man måste också göra något för dem som står i en akut situation.

Ida Gabrielsson, Vänsterpartiet

Lagändringen kommer att presenteras i eftermiddag, och är framförhandlat av regeringen och dess samarbetspartier C och L. Enligt Ekot ska den träda i kraft i mars nästa år. 

Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har tagit olika politiska initiativ för att nå en förändring. 

– Vi ser att regeringen slutit upp kring våra krav. Det är ett erkännande av icke fungerande regler. Nu kommer vi följa så att det blir verklighet, men man måste också göra något för dem som står i en akut situation, säger Vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor Ida Gabrielsson till Arbetet.

Hon säger att Vänsterpartiet också vill gå vidare med dem som Arbetet tidigare skrivit om: Sjuka som hamnar hos socialtjänsten.

– Här måste vi ha en diskussion, om hur de som redan kastats ur systemen kommer in igen. Det är vårt nästa mål. Annars kräver vi starkare styrning av Försäkringskassan.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.