Vandringspriset ”Årets blåslampa” delas ut en gång per år av Elektrikerförbundet och går till den eller de som har gjort en insats utöver det vanliga. 

Årets pris går alltså till den tvärfackliga gruppen Ingen ska dö på jobbet.

– Det är inte så att det inte saknats kandidater detta år, men frågan som den här gruppen har arbetat för är så viktig och så central så det är svårt att ge priset till någon annan, sade förbundsordförande Urban Pettersson i samband med prisutdelningen.

Gruppens syfte är att synliggöra och förbättra säkerheten för de anställda i kraftverksbranschen. Detta efter flertalet dödsfall i branschen. Under året har gruppen träffat såväl representanter från regeringen, berörda myndigheter som de stora arbetsgivarna. Ett arbete som fortsatt pågår.

– Just nu sammanställer vi frågeställningar till politiker och arbetsgivare. Vi tittar på upphandlingarna och kompetensen i kraftverksbranschen, berättade nätverkets Olle Strömberg, Omexom, i samband med prisutdelningen.

Dessa ingår i ”Ingen ska dö på jobbet”:

Det tvärfackliga nätverket Ingen ska dö på jobbet består av sju skyddsombud från Elektrikerförbundet och Seko, tillika montörer ute i fält: Olle Strömberg, Mats Berg och Håkan Kaneteg från Omexom, Anders Kristiansson och Joakim Jonsson från One Nordic och Juha Siipiletho och Robert Lönnqvist från Vattenfall service.