”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”
”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.
– Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon.
Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige. Han berättar om varför han valde att gå med i facket.
Det handlar om skyddsnätet. Att inte stå ensam om det händer något. För händer något, det gör det ibland. Som när denne medlem, vi kan kalla honom Anders, hade sin första anställning efter utbildningen.
LÄS ÄVEN: Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”
Till en början fungerade allt som det skulle. Men så började det gå dåligt för firman. En dag sades alla på firman upp, och de anställda fick gå på dagen.
Ägaren hade flera bolag och vägrade officiellt att gå i konkurs. Vilket ledde till att inga lönegarantier betalades ut. Företaget hade heller inget kollektivavtal och Anders var inte medlem i facket.
– Det var ingenting vi kunde göra. Ägaren slutade svara i telefonen och alla förlorade lön och intjänad semesterlön och allting.
Anders var utan lön till dess han hittade nästa jobb.
– Jag pratade mycket med facket och frågade om de kunde göra något, men då var jag inte medlem, och firman var inte ansluten, så det sket sig. Men då gick jag med direkt.
LÄS ÄVEN: DEBATT: ”Sänkt medlemsavgift – till vilket pris?”
Det borde såklart inte vara så. Att människor utnyttjas på arbetet och inte får det de har rätt till.
Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent.
Men kunskapen om vad facket är och varför det behövs, såväl för kollektivet som för den enskilde, är betydligt bristfälligare hos den breda allmänheten än vad jag tror många fackligt aktiva inser.
LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”
Anders berättar att under den vuxenutbildning till elektriker han gick pratades det i stort sett ingenting om facket och vad kollektivavtal och medlemskap innebär. Den firma han hamnade på som lärling hade inget kollektivavtal, och därmed ingen facklig närvaro.
Och hur ska en nyutbildad elektriker, som aldrig fått chansen att ta ställning till vad facket är, ens tänka tanken att bli medlem?
Men nu, när han väl blivit medlem, har Anders sett till att en av kollegorna som inte var medlem gått med.
– Visst det är pengar, men de pengar jag förlorade då hade betalat min fackavgift livet ut, så det blir nog plus-minus-noll i slutändan, säger Anders.
De viktigaste medlemsrekryterarna är medlemmar. Kollegor som pratar med kollegor. Vänner som samtalar.
Inga reklamkampanjer i världen kan övertrumfa det.