• Foto: Tomas Nyberg

2019-04-11

LEDARE

”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.

I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor. Och även om vi har några andra Nordiska länder före oss så är vi på uppgång.

Jag tänker att det måste vara målet med ett samhälle. Att människor är så lyckliga som möjligt.

Lycka är naturligtvis orsakad av väldigt många och väldigt olika saker. Men jag gissar att ju närmare sina egna livdrömmar man kan leva desto lyckligare är man. Under nästan 100 år var det också Socialdemokraternas vision.

LÄS ÄVEN: Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

För att vara lycklig behöver först vissa behov vara tillfredsställda. Därför har det under de hundra åren funnits i princip tre visioner.

Först att alla människor ska ha samma rätt till påverkan av samhället. Den politiska demokratin, med allmän och lika rösträtt.

Vi behöver också någonstans att bo och vi behöver känna trygghet. Så då kom den sociala demokratin med folkhemmet, trygghetsförsäkringar, arbetsmarknadslagar och pension.

När de grundläggande behoven är tillfredsställda behöver vi för att vara fria också ha en god ekonomi. Det var den ekonomiska demokratin. Jag brukar kalla det den kulturella demokratin. Att man har möjlighet att fylla den tid man har över med saker som roar en och man mår bra av.

Fördelningen av det vi tillsammans arbetar ihop ska vara rättvis. Den visionen uppnåddes inte riktigt. Men mot slutet av -80 talet var det ganska nära.

LÄS ÄVEN: Elektrikerförbund organiseras globalt

Var är visionen för det framtida samhället idag? Behöver inte det som arbetarklassen uppnått med välfärdssamhället en renässans och behöver vi inte måla upp nya visioner?

Sedan -90 talet har det inte funnits någon vision. Istället har allt det vi byggt börjat krackelera.

Finns tilliten att det finns plats på förlossningen när barnet ska födas? Finns tilliten att barnet ska få en plats på dagis och senare få gå i en bra skola? Finns tilliten att du får ett arbete och möjlighet att ställa om ifall du inte kan fortsätta det arbete som du haft?

Jag tror inte alla känner det. Men ska vi bli ett lyckligare folk så behöver vi kunna svara ja på dessa frågor. Kan vi inte det så kommer samhället bli allt hårdare. Vi kommer se fler som slås ut. Fler som frivilligt ställer sig utanför och strider i sina egna krig.

LÄS ÄVEN: Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

När jag skriver dessa rader så ska alldeles snart Socialdemokraterna kongress starta. Jag har inga stora förhoppningar om att vi kommer få svar på dessa frågor.

Men än mer än att få de svaren skulle jag önska att jag fick svar på hur Socialdemokraterna åter ska bli ett parti som drivs som en folkrörelse, mot en vision som vi tillsammans målat upp. För det behövs en vision för jämställdhet, jämlikhet, klimat och mest av allt behöver vi börja samarbeta.

Ska det ske behöver vanligt folk vara delaktiga. Så släng ut spinndoktorer, fokusgrupper och ”specialister” och börja lyssna på vanligt folk. Först då kan Socialdemokratin åter bli ett regeringsparti som på egen kraft kan föra sin politik.

LÄS ÄVEN: Folket litar mer på Systembolaget än på facket

Nu är kongressen över. Det var en del tappra fackliga kamrater som försökte och en hel del fick de igenom. De sades också många bra saker. Inte minst i Stefan Löfvéns tal.

Han lovade att vi det kommande decenniet ska återuppbygga välfärdssamhället, han lovade fler möjligheter till utbildning och omställning och han lovade krafttag mot det så kallade ”heders”-förtrycket.

Mycket bra! Men jag hörde inte ett enda ord om hur alla politiskt intresserade medlemmar ska bli delaktiga i det arbetet.

För det får Socialdemokraterna en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen.

Jonas Wallin
Förbundsordförande, Elekrikerförbundet

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.