• Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra. Foto: Chris Smedbakken

NY TEKNIK

Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra.

Under 2019 och 2020 ska en rad aktiviteter sjösättas: Det ska tas fram gemensamma budskap och grafik, och det blir ny skyltning och symboler i butik och webbhandel.

Informationsmaterial gällande elinstallationsarbete ska skickas ut till både butikspersonal och konsumenter och butikspersonal ska också utbildas. Det ska också göras nyheter, film och kampanjer i sociala kanaler. Ingen ska kunna missa kampanjen under de närmaste två åren, är tanken.

LÄS ÄVEN: Nu ska det bli slut på otillåtet hemmafixe

Men Elsäkerhetsverket vill ha med sig branschen i arbetet, annars går det inte alls.

– Utan branschens engagemang blir det mycket svårare att öka konsumentens kännedom kring elinstallationsarbete, säger Camilla Arnäs-Nielsen, kommunikatör vid Elsäkerhetsverket.

En undersökning 2017 visade att det fanns olagliga installationer i tre av tio hushåll. Regeringen gav därför verket uppdrag att ta fram en handlingsplan för att informera och nå ut med regelverket på ett förståeligt sätt, och det är alltså den här planen som nu börjar ta form.

Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se