• Ninni Blom (VK1) och verksamhetsledare Louise Olsson. Foto: Anna Norling.

  • David Wikström, ungdomsansvarig i VK1 och Elin Fagerlind, styrelseledamot Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling.

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad.
Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen.

Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

För att få en större förståelse för ackordet från den sidan.

LÄS ÄVEN: Avtalsrörelsen 2016 blev grunden till något nytt

En annan fråga, som diskuteras under en längre tid, är lärlingarnas situation. Den måste bli bättre. I dag, vittnar deltagarna i motionsskrivarverkstaden om, finns det rena skurkföretag som rekryterar lärlingar.

I allmänhet finns det många företag som är dåliga på att ta hand om lärlingarna. Allt för ofta sker lärlingsanställningar utan fackets vetskap.

– Det behövs skarpare skrivningar om att utbildningsombud ska vara på plats när anställningen sker, för att kolla så att allt är i ordning, säger Louise Olsson, verksamhetsledare.

LÄS ÄVEN: LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Daniel Wikström, ungdomsansvarig i VK1, påpekar att det finns bra skrivningar om lärlingarnas introduktion i Målarnas avtal. Det hämtas en bunt med avtal från Målarna och gruppen studerar skrivningarna. De 40 timmars branschutbildning som ingår i lärlingstiden skapar intresse.

Under motionsskrivarverkstaden diskuteras även att skriva motioner om att tjänstepensionen bör räknas in från första intjänade kronan, och inte som i dag, från 25 års ålder – och om att avtala om förkortad arbetstid.

LÄS ÄVEN: Här är Europafackens krav inför EU-valet

Motionsskrivarverkstaden får besök av en riksdagsman från socialdemokraterna med bakgrund i Byggnads: Leif Nysmed.

Han lyssnar en stund på diskussionerna och säger sedan att just när det handlar om arbetstidsförkortning är det en bra strategi om det drivs avtalsvägen, detta då olika branscher har så olika förutsättningar.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se