• Bild: Pixabay

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt.

Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne. Vid valet i september blev hon invald i kommunfullmäktige för SD i sin hemkommun.

Handels tillåter inte att förtroendevalda medlemmar har politiska uppdrag för SD.

LÄS ÄVEN: Förändring av uteslutningsärenden – på grund av nazister

Personal från Handels i Malmö har under hösten och vintern fört samtal med kvinnan för att förmå henne att frivilligt lämna ett av uppdragen, men hon har vägrat.

För en tid sedan beslutade därför Handels förbundsstyrelse att suspendera hennes förtroendeuppdrag. Kvinnan får vara kvar som medlem, men fråntas rätten att ha förtroendeuppdrag i Handels.

Samtidigt rapporterar tidningen Transportarbetaren att en lastbilschaufför som valdes in i Kirunas kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i höstas utesluts ur Transport.

LÄS ÄVEN: Nazistledare utesluts ur Elektrikerförbundet

Transport har den hårdaste linjen bland de svenska facken: Den medlem som företräder Sverigedemokraterna utesluts ur förbundet.

– Sverigedemokraterna har en huvudinriktning som går tvärs emot vår grundinställning om alla människors lika värde, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare i Transport, till tidningen.

Lastbilschauffören har överlåtit till en jurist att driva fallet.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se