• Foto: Per Eklund/Pixabay/Montage

INTERVJU

Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt.

Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman?

– Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Vad har du för bakgrund?

– Jag började arbeta som elektriker 1984, på Nea-gruppen i Stockholm, dagens Assemblin. Där jobbade jag i nästan 22 år. Det var också där mitt fackliga engagemang väcktes. Jag valdes till klubbordförande 1996 och var kvar som ordförande i nio år.

LÄS ÄVEN: Hallå där, Nille Thorsell!

Hur kom det sig att du blev du klubbordförande?

– Jag gick på ett möte. Den klubbordföranden vi hade ville inte vara ordförande längre, då räckte jag upp handen och sa att jag kanske kan ställa upp.

Tio år senare fick du jobbet som lokalombudsman i Stockholm, berätta hur det gick till.

– Jag satt även i avdelningsstyrelsen i El-ettan. Där fick man en större insikt i det fackliga arbetet. Efter några år fick jag tips om att jag kanske skulle söka en ombudsmannatjänst. Jag funderade och valde att inte söka, men sökte året därpå. 2006 blev jag anställd som lokalombudsman i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Hallå där, Anna-Lena Lund!

Och nu är du ny regionombudsman, hur har din första tid varit?

– Min första åtgärd har varit att försöka rekrytera en ny lokalombudsman efter mig själv. Förbundet har ett lyxproblem, vi har sju sökande till två tjänster inom region Mitt.

Vad eftersöker förbundet hos en ny lokalombudsman?

– I korta drag: man ska dela arbetarrörelsens värderingar och erfarenhet av fackligt arbete är meriterande.

Berätta mer om dig själv.

– Jag är 52 år gammal, bor i ett kedjehus med sambo och katt i Vendelsö, söder om Stockholm. Jag har två vuxna barn, båda är egenföretagare. Sonen är programmerare och dottern grafisk designer.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag är väldigt musikintresserad, så det blir en hel del konserter inom hårdrock, heavy metal. Sweden rock festival är ett standardinslag i mitt liv varje år. Nej, jag spelar inte själv. Jag har spelat gitarr en gång i tiden, men insåg snabbt mina begränsningar.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se