• Foto: Pressbild

KULTURTIPS

Bok: ”Ett jävla solsken”
En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017.
Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok.


”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt. Ester Blenda har gift sig med en man hon inte älskar för att få en plats i den historiska expeditionen – och har fått betala med en förlorad kärlek. Nu sitter hon fast i ett sjaskigt timmerhus i en grå by i Sibirien, ensam med nattsvarta tankar, hembränt i glaset och fotograferar lik för att få ihop pengar till mat.”

(Sid 293)


Det här är biografin om den i dag allt för bortglömda journalisten Ester Blenda Nordström som slog igenom på 1910-talet genom att wallraffa 30 år innan Günter Wallraff ens föddes.

1914 slog Ester Blenda Nordström igenom med sina reportage i Svenska Dagbladet där hon tog anställning som piga på en svensk bondgård, det blev några månader senare reportageboken ”En piga bland pigor”.

Efter debuten snurrade hennes liv i allt snabbare takt. I det undersökande journalistikens namn reste hon som tredjeklasspassagerare till USA och skildrade de svenska immigranternas tillvaro i det nya landet.

Hon tog anställning som lärare bland de kringresande samerna i norra Sverige, red på mula över Anderna, var utsänd för att hjälpa finska byar undan hungersnöden under det finska inbördeskriget och deltog i en flerårig expedition i ett vulkanområde i Sibirien.

Ester Blenda levde hårt, snabbt och intensivt. Det här är en berättelse om journalistik, hbtq, kvinnlig frigörelse, nutidshistoria och livslång kärlek.

LÄS ÄVEN: Skrivandet blev Dylans räddningsplanka

Dessutom. Ester Blenda Nordström skrev barnböcker om en flicka som gick sin egen väg. En flicka som är självständig, modig, rebellisk. Som inte bryr sig om fina klänningar eller om hon blir smutsig. Som hoppar upp på en hästrygg på en cirkus och gör de mest vågade konster framför publiken, som hissar upp en cykel i en flaggstång och försöker flyga med ett paraply.

Den första boken i serien kom ut 1919. Huvudpersonen heter Ann-Marie. Inte Pippi, som i den mer kända varianten av en viss Astrid Lindgren som publicerades några decennier senare.

Att Astrid Lindgren minst sagt måste ha inspirerats av Ester Blendas böcker går inte att bortse ifrån.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se