• Foto: Pressbild

NY TEKNIK

Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner.

RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Den kommunicerar med sina kollegor via Bluetooth och inbyggd meshteknik och med hjälp av Steinels app kan armaturerna grupperas efter behov i små och stora grupper.

Meshtekniken, där ju alla pratar med alla via närmsta granne, gör att avståndet mellan första och sista armatur blir i princip obegränsat. Enda begränsningen är max antal belysningsgrupper, 99 stycken, men det räcker ju en bit.

LÄS ÄVEN: ”En spådom in i framtidens elektrikerbransch”

Tekniskt har Steinel inte sparat på något av det nya som finns att tillgå. Armaturen är utrustad med en adaptiv HF-sensor med bevakningsområde på 1-12 meter. Med adaptiv menas att den kan anpassas för både rörelse- och närvarodetektering och att räckvidden kan både dämpas och ställas för hög- eller låg känslighet.

Via appen ställer du sensorns räckvidd och känslighet och även armaturens grundljusnivå, efterlystider och den så kallade svärmfunktionen som gör att ljuset automatiskt kan följa med i samma riktning som en person eller bil rör sig.

LÄS ÄVEN: Maskiner för en säkrare arbetsmiljö

Här finns ett skymningsrelä inställbart mellan 2-2000 lux och också en så kallad grannzonsfunktion där händelser i en zon kan generera upptändning i en annan; En parkerad bil i en zon kan alltså i princip ledas ut ur P-huset via en annan grupp som följer passagen mot utgången.

Möjligheterna blir förstås många och alla inställningar som görs i appen skickas samtidigt vidare till alla armaturer i samma grupp.

Monteras med två fästclips som skruvas i underlaget varefter armaturen snäpps fast i längsgående spår. Stomme och kupa av polykarbonat som klarar IK 07 ”vandalklass”. Armaturen ger 4200 lm med kupa, 4000K, och säljs i två varianter; Med sensor alternativt slavarmatur.

Jan-Erik Johansson