• Bild: Pixabay

Inom kort kommer en uppgradering av Installatörsföretagens webbverktyg ”Säker el”.

Den som arbetar med elinstallationer måste ta fram ett egenkontrollprogram. Det är en tvingande regel och behövs för registrering hos Elsäkerhetsverket och den nya elsäkerhetslagen som trädde i kraft 1 juli 2017.

Det är bakgrunden till att webbverktyget Säker el har tagits fram. Det är ett program för att upprätta ett egenkontrollprogram som uppfyller lagkraven.

LÄS ÄVEN: Ett år med elsäkerhetslagen

Uppgraderingen innebär att de gamla pappersblanketterna, som blivit mer och mer omoderna att tillämpa, nu kan genereras direkt i webbtjänsten som pdf-filer. Arbetsledning kan enkelt mejla ut blanketterna till sina montörer och montörerna själva kan ha dem i sina smartphones.

– Det kommer att innebära en rejäl förenkling av elektrikernas vardag, som i sin tur ger tydlighet och bättre ordning hos företagen, kommenterar Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet hos Installationsföretagen.

Anna Norling

anna.norling@mittmedia.se