• Jan Eriksson är sedan 2003 ordförande för Klubb 67. Foto: Tomas Nyberg

  • Jan Eriksson är sedan 2003 ordförande för Klubb 67. Foto: Tomas Nyberg

  • Bengt och Ragnhild Timber firade diamantbröllop i somras. Nu deltar de i Klubb 67:s resa till Sundborn. Foto: Tomas Nyberg

  • Bengt och Ragnhild Timber firade diamantbröllop i somras. Nu deltar de i Klubb 67:s resa till Sundborn. Foto: Tomas Nyberg

  • Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna. Foto: Tomas Nyberg

  • En del av Klubb 67:s medlemmar som var med på resan till Dalarna. Foto: Tomas Nyberg

  • En av många resor för Klubb 67. Denna gång till Dalarna. Foto: Tomas Nyberg

  • Bo Rydén, Jordbro, gick i pension 2011, efter ett arbetsliv som elektriker bland annat på Asea, YIT, nuvarande Caverion. – Sala silvergruva. Foto: Tomas Nyberg

  • Hasse Svensson, Stockholm, gick i pension 2012, har arbetat bland annat YIT och Vanadis elektriska.– Motormuseet i Malmköping. Foto: Tomas Nyberg

  • Lasse Pettersson, Vaxholm, gick i pension 2005, har arbetat som elektriker på Backlunds. – Grekland. Foto: Tomas Nyberg

  • Roland Fredholm, Västerhaninge, gick i pension 2008. Började som elektriker bland annat på Vanadis, men arbetade de sista 25 åren som svagströmselektriker på Securitas bland annat med att installera kortläsare. – Resan till Strängnäs domkyrka och försvarsmuseet. Foto: Tomas Nyberg

Solen skiner i Sundborn när de båda bussarna rullar in på parkeringen. Ur kliver ett 70-tal före detta elektriker från Stockholm och deras respektive. Klubb 67 är i Dalarna på en av sina många bussresor runt om i landet.

Klubb 67 har funnits sedan 1960-talet. Klubben består av pensionerade medlemmar från Elektrikerförbundets VK1. Medlemsantalet är i dag uppe i dryga 600.

– Syftet med klubben är social verksamhet, gemenskap, att hålla ihop gänget, förklarar Jan Eriksson, ordförande för Klubb 67 sedan 2003.

Klubben anordnar bland annat boule varje vecka året runt, guidade turer i Stockholm och resten av landet men även studieresor inklusive studiecirklar till olika resmål i Europa, bland annat har klubben varit i Grekland och Skottland. Näst på tur står Slovenien.

LÄS ÄVEN: Klubb 67 på besök i stadshuset

Men det är inte bara resor och aktiviteter som erbjuds medlemmarna.

– De som väljer att gå ur förbundet när de går i pension förlorar mycket. Inte minst de försäkringar som ingår i medlemskapet, säger Jan Eriksson.

Det handlar om grupplivförsäkring vid dödsfall, hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och juristförsäkringen. Försäkringar som kan bli dyra, om ens möjliga att teckna, för den som står utanför. Medlemsavgiften för den som är pensionär är 275 kronor i månaden.

– Vi borde betala mindre i avgift nu när vi inte längre har rösträtt, säger en röst ur gruppen i Sundborn.

En annan kommentar från gruppen är att de saknar de yngre pensionärerna i klubben, de är visserligen medlemmar, men engagerar sig inte i klubben.

LÄS ÄVEN: Lars-Erik Pettersson: ”Replik på svar från Per-Håkan Waern”

En som engagerar sig desto mer är Bengt Timber från Sollentuna. Han är en riktigt aktiv 80-plussare.

Bengt arbetade som elektriker på dåvarande BPA men gick i pension 1997. Så ofta som möjligt deltar han i klubbens verksamhet. Han är en av medlemmarna i Klubb 67:s boulegäng, som under utesäsongen håller till på skolgården utanför Norra Real i Vasastan i Stockholm.

Under vintersäsongen spelar gänget i Liljeholmen. Bengt ska även följa med på resan till Slovenien. Under resan till Sundborn har han med sig sin fru, Ragnhild Timber. De båda firade diamantbröllop i somras.

LÄS ÄVEN: Pressbyråmuseet – Klubb 67 på resa i tiden

Två andra deltagare under denna soliga onsdag i Dalarna är Bo Rydén och Hasse Svensson. De är före detta kollegor, de arbetade båda som elektriker på YIT, nuvarande Caverion, innan de gick i pension.

Hasse har även arbetat på Vanadis elektriska. Ett företag som gick i konkurs i början av 1990-talet. Vid tiden för konkursen hade företagsklubben en kassa på omkring 40 000 kronor. Det blev grunden till det som i dag är Klubb 67:s sociala fond.

Medel ur fonden har gått till sådant som hjärt- lungräddning för medlemmarna och till hyra av rullstol under klubbens resor, så att även den som är sjuklig ska kunna delta. Men fonden går även för medlemmarna att söka ekonomiskt stöd från när inte stödet från samhället räcker till.

Social verksamhet, gemenskap, att hålla ihop gänget – det är Klubb 67.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se