• Tvåtrådig dimmerpuck från ELKO: ELKO har släppt en dimmerpuck för LED utan nolla. Universal LED heter den och är tänkt för små laster upp till 100W LED. Kan växlas till både framkants- och bakkantsstyrning och har förmonterade anslutningsledare för, enligt ELKO, snabbare installation. Dimmerpucken ställs in mekaniskt men registrerar den anslutna lasten automatiskt. Överlastsäker, kortslutningssäker, skyddad mot överhettning samt mjukstartfunktion. Manövreras med återfjädrande tryckknapp. Foto: Pressbild

 • Laser med extra linje: FLEX har släppt en ny laser som visar en horisontell och två vertikala linjer. Den extra linjen blir en hjälp vid riktning av skåp, montrar eller varför inte elcentraler och ställverk. Kvartsgänga för tripodstativ, integrerat litiumbatteri och med grön laserdiod som lär synas extra bra. Optisk signal när självnivelleringen sätts ur funktion. Exaktheten är 0,3 mm/m (lod 0,6mm/m) och den klarar 20 meters arbetsavstånd. ALC3/1-G heter lasern som säljs med USB-laddare, sladd, vägghållare samt en liten väska. Foto: Pressbild

 • Batteridriven skottkärra: Skottkärra är kanske inte elektrikerns vanligaste arbetsredskap, men den här verkar både rolig och praktisk (vilket borde vara skäl att få köpa ut!?). Batteridriven kärra från Makita som lastar 130 kilo. Går på 18V batteri och med tre hjul minskas andelen tunga lyft och släpande rejält. Utrustad med ”constant speed control” vilken utjämnar hastigheten oavsett vikt på lasten. Steglöst gasreglage, klarar 12 graders lutning utan extra draghjälp, och har handbroms som hjälp i nedförsbacke. DCU 180Z heter kärran som också har back, lås på handbromsen, LED-belysning och plats för två batterier. Foto: Pressbild

 • Klipp med ny skaltång: Knipex har släppt en nygammal variant av skaltång med kabelavbitare. Skalar som vanligt, med eller utan ställskruv, upp till 15 mm tjocka kardeler. Öppnar du käftarna större finns avbitarskär som klipper koppar och aluminium upp till 50 kvadrat (!), enligt Knipex. Spontant ser det trångt ut för grövre kabel och bästa användningsområdet är med stor säkerhet vitkabel. Väger 212 gram och Knipex kallar den 13 66 180 T. Säljs av ett par tre grossister i Sverige. Foto: Jan-Erik Johansson

 • En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

  Jan-Erik Johansson


  MER LÄSNING:

  Nya smarta lösningar – nr 5, 2018

  Nya smarta lösningar – nr 4, 2018

  Nya smarta lösningar – nr 3, 2018