• Peter Andersson, Bravida Prenad i Karlstad. Foto: Jan Söderman

  • Peter Andersson, Bravida Prenad i Karlstad. Foto: Jan Söderman

INSÄNT

En torsdag i augusti besökte Elektrikerna Peter Andersson som jobbar på Bravida Prenad i Karlstad. Peter håller i ett projekt där man bygger en idrottshall i Karlstad.

Peter har jobbat som elektriker i ungefär 17 år och började sin karriär i Trollhättan. Han var även på ”Snövit” i Norge innan han 2016 flyttade till Skåre i Värmland.

Han jobbar i stort sett bara på entreprenader och oftast har han hand om projekt och är ledande montör. Han tycker att man skall jobba på prestationslön och Peter mäter de flesta jobben enligt ATL.

LÄS ÄVEN: ”Känner att jag har mer att säga till om”

När man lyssnar på Peter så kommer en ”helhetsbild” fram. Arbetar man på prestationslön så har man bättre koll på jobben. Man blir mer noga med att det blir rätt med en gång samt att arbeta rationellt. För det är inte lönsamt att behöva göra om eller springa fram och tillbaka på bygget, varken för ackordslaget eller för företaget.

Under semestern var det inbrott på bygget och då stals redan monterad kabel förutom några enstaka verktyg. Att inte veta om kablar är kvar eller borta ställer naturligtvis till det och Peter fick lägga ner en del tid efter semestern med att kolla upp statusen på bygget samt dra ut nya kablar.

LÄS ÄVEN: Han fick upp ögonen för ackordet – nu hjälper David andra att höja lönen

Peter mäter löpande jobbet via ackordswebben i mobilen vilket han tycker fungerar bäst, men lite krångel var det i början med armaturer men nu flyter även det på.

Peter säger att filialchefen är bra och engagerad i projekten. Han får bra ritningar, beskrivningar och underlag från företaget. De har kommit överens om bra rutiner gällande materialbeställningar. Företaget beställer större saker och Peter beställer resten löpande, allt eftersom det behövs.

På frågan om vad som är viktigt när man mäter så säger Peter att:

– Erfarenhet är viktigt så man får med sig allt när man mäter och man vet vad som ingår i priset.

LÄS ÄVEN: Här kan ett felaktigt bryt vara livsavgörande

Han berättar vidare att det gäller att inte stressa, få med sig allt hela tiden. Detta innebär allt från planering, materialbeställning till att montera rationellt. Man skall få flyt i projektet helt enkelt.

Erfarenheten är även viktig när man ställer krav på företaget, byggaren och andra yrkesgrupper. Detta är lite av en balansgång ibland då samarbetet med andra yrkesgrupper är viktigt för att få projektet att flyta. Det kan ju vara så att elektrikern är den som behöver hjälp nästa gång.

Jan Söderman