• Bild: Pixabay/Ekobrottsmyndigheten/Montage: Chris Smedbakken

Staten misstänks ha blivit lurad på miljontals kronor i en bygghärva med Rot-fusk. Ekobrottsmyndigheten har inlett en utredning, skriver Sveriges Radio.

Närmare 30 personer tros vara inblandade i den misstänkta rotfuskhärva som just nu utreds av Ekobrottsmyndigheten. Skatteverket misstänker att staten lurats på miljontals kronor. Myndigheten menar att detta är den största händelse av sitt slag som någonsin utretts i Västsverige – och att härvan även är ovanligt stor från ett nationellt perspektiv.

– Det är en av de större som vi har haft på skattebrottsenheten under de senaste åren. Vi har haft andra rotutredningarna där det har förekommit bedrägerier och många av dem är rätt omfattande, men den här är betydligt större, säger Thomas Saltin, enhetschef på skattebrottsenheten på Skatteverket, till Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN: Razzior på elektronikföretag – misstänks för kartellbrott

De inblandade står misstänkta för grovt bedrägeri och medhjälp till bedrägeri.

De misstänks för att med hjälp av falska fakturor falskeligen ha fått det att se ut som att ett antal byggarbeten utförts och betalats – när inga arbeten över huvud taget ägt rum. Ekobrottsmyndigheten utesluter inte att fler personer kan vara inblandade.

– När det gäller de här bedrägerierna så är det ett av de vanligaste sätten att fuska på. Att man falskeligen uppger att man har utfört arbete hos en kund och upprättar en osann faktura, fast det i själva verket inte har utförts något arbete överhuvudtaget, säger Thomas Saltin på Skatteverket till Sveriges Radio.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se