• Bild: Pixabay/Vattenfall/Montage

Cirka 1,2 miljarder kronor fattas efter en urspårad norsk energiaffär. Flera stora el-aktörer kan tvingas gå in och täcka upp med miljonbelopp – däribland svenska Vattenfall, skriver GP.

Den norske derivathandlaren Einar Aas, en av landets rikaste personer, hade det inte roligt i början av förra veckan. Efter en period av kraftigt regn föll priserna på den nordiska elmarknaden, samtidigt som den tyska elmarknaden upplevde ett kraftigt prislyft.

LÄS ÄVEN: Vattenfall köper installationsföretag

De plötsliga prisförändringarna orsakade stora förluster för Einar Aas, och det visade sig snabbt att han inte hade råd att täcka upp för dem. Nu står han inför personlig konkurs, efter att ha betalat av så mycket han kunnat. Dock återstår fortfarande en skuld på 114 miljoner euro (cirka 1,2 miljarder kronor).

Denna resterande skuldsumma betalas istället av Nasdaq Clearing – den norska råvarubörsens clearinghus i Stockholm – och dess obeståndsfond. Clearinghusets funktion är att agera mellanhand och garant mellan köpare och säljare på marknaden.

LÄS ÄVEN: Vattenfall vann striden mot Donald Trump

Nasdaq Clearing i sin tur begär nu att dess medlemmar ska gå in och hjälpa till med att täcka upp för miljardskulden. Bland annat har det finska energibolaget Fortum redan gått in med 210 miljoner kronor. Även den statliga svenska kraftkoncernen Vattenfall kan tvingas bidra med stora summor.

Nasdaq Clearing har bett oss att betala 590 000 euro (6,2 miljoner kronor) till den här fonden, säger Vattenfalls presschef Markus Friberg till GP.

Bland de övriga aktörerna som kan behöva bidra till fonden finns exempelvis de norska energibolagen Statkraft och Hafslund, samt storbanken DNB.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se