Vi sparar data i cookies för att vi ska kunna analysera trafiken och ge dig riktade erbjudanden. Läs mer om hur vi använder cookies och vad du kan göra för att stänga av dem.

Gå direkt till textinnehållet

Smog: Det mörka hotet mot solenergin

  • Bild: Pixabay/Montage/Edit: Chris Smedbakken

Solenergin är ett av de stora hoppen för en hållbar strömförsörjning. En ny studie pekar dock på ett hot som bokstavligen kastar mörka skuggor över soldrömmarna – nämligen smog. Detta skriver Ny Teknik.

I stora delar delar av världen är solenergin på stark frammarsch. Här i Sverige ser man allt oftare solpaneler på olika tak, och i sydligare länder med fler soltimmar finns ännu större förutsättningar att dra nytta av solens strålar för strömförsörjningen.

En ny forskningsstudie genomförd av MIT och universitetet i Singapore uppmärksammar dock ett allvarlig hot mot de hållbara energiplanerna.

LÄS ÄVEN: Hundra procent förnybar el – med Teslas hjälp

Det visade sig nämligen att flera av världens största länder lider av så kraftig smog – en blandning av dimma och luftföroreningar – att det hindrar solpanelerna från att effektivt ta upp ljuset från solen. Luftföroreningarna kostar därmed stora mängder energi.

Studien undersökte situationen i 17 olika smog-drabbade städer. I New Delhi, där föroreningarna är bland de värsta i världen, visade det sig exempelvis att smogen orsakar ett energisvinn på mer än tio procent.

LÄS ÄVEN: Bygglov för solpaneler avskaffat

Den av smogen påföljande energiförlusten kan potentiellt äta upp vinsterna med att ha stadsnära solfarmer – och förvandla solcellssatsningen till ett kostnadshål.

Detta riskerar att resultera i en ond cirkel, där ineffektiva solenergisatsningar tvingar länder att återgå till kolkraft. Detta i sin tur skapar ännu mer luftföroreningar som ytterligare försvårar en övergång till solenergi.

Studien publicerades 3 augusti i journalen Energy and Environmental Science.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se