• Bild: Pixabay/Geab/Cementa/Montage/Edit

Gotland har under helgen drabbats av flera omfattande strömavbrott. Industrierna har drabbats hårt – bland andra Cementa i Slite som förlorat miljontals kronor på avbrotten, skriver Hela Gotland.

Den senaste tiden har Gotland drabbats av åtskilliga strömavbrott. Under tisdagsmorgonen var hela ön utan ström, och bara nu i lördags inträffade fyra avbrott. Bland annat ställde avbrotten till det rejält för öns företag och industrier.

Bland de värst drabbade finns cementfabriken Cementa i Slite, som står för nästan hälften av öns elförbrukning. De båda ugnarna har stått stilla under en stor del av helgen. Varje gång strömmen går krävs ett långt arbete för att återställa ugnarna och få igång produktionen igen.

LÄS ÄVEN: Reportage: De räddar strömmen åt hundratals kunder

Efter helgens strömavbrott har fabrikens kylningssystem, miljösystem och filter tagit skada – och stora produktionsinkomster fallit bort.

– Det handlar om mångmiljonbelopp, det är åtskilliga miljoner vi förlorar och stora volymer. Det är flera hundratusen kronor per timme. Det handlar även om förtroendekapital och relationer till våra kunder. Det är en katastrof, säger Cementas fabrikschef Fred Grönwall till Hela Gotland.

Elbolaget Gotlands Energi AB (Geab), som förser stora delar av Gotland med ström, vet ännu inte vad avbrotten berott på.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se