• Foto: Tomas Nyberg

Elektrikerförbundet betalar varje år en viss summa per medlem till det socialdemokratiska partiet. Den senaste siffran är sex kronor per medlem. Förbundets förste vice ordförande, Per-Håkan Waern, förklarar varför:

– Som fackförbund är våra medlemmars villkor och rättigheter ständigt beroende av politiken. Lagen om anställningsskydd, arbetsmiljölagen och medbestämmandelagen regleras alla genom riksdagsbeslut. Vi har därför valt att samverka med det parti som på bäst sätt står upp för kollektivavtalets värden och vanligt folk.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Vi stödjer de politiker som är bäst för våra medlemmar”

– Vi har, och historiskt haft, många medlemmar som är aktiva i Socialdemokraterna. Detta val har vi tre förtroendevalda elektriker som kandiderar till riksdagen i Stockholm, Västerbotten och Östergötland. För oss är representationen av elektriker i demokratin otroligt viktig.

– Sedan jobbar vi med facklig-politisk verksamhet för egen del och tillsammans med 6 F för att påverka politiker att förbättra för våra medlemmar villkor på olika sätt och sammanhang. Avdragsrätten för fackföreningsavgiften är en förbättring som nyligen införts som inte hade skett utan att vi fackförbund gemensamt drivit detta.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se