• Foto: Pressbild

  • Foto: Pressbild

NY TEKNIK

Belysningsvarumärket Thorn firar 90-årsjubileum i år. Företaget bildades i Storbritannien 1928 av Sir Jules Thorn och fortfarande har företaget sitt huvudkontor på Brittiska öarna i staden Spennymoor.

Bolaget har genom åren varit en av de absolut största aktörerna inom belysningsmarknaden och har ett 70-tal fabriker runt om i världen. Thorn har även haft tillverkning i Sverige, men 2014 lades fabriken ned i Landskrona och produktionen flyttade utomlands.

Där tillverkades bland annat den kanske mest framgångsrika skenarmaturen någonsin, PopPack med 90 miljoner sålda enheter hittills.

LÄS ÄVEN: Intelligenta AI-armaturer på frammarsch

Thorns produkter belyser Wembley Stadium i London, operahuset i Sydney och Hermitage Murseum i St. Petersburg för att nämna några kända platser. Det var även Thorns belysning som belyste Muhammad Alis match mot Joe Bugner i Kuala Lumpur 1975 och flera av arenorna under fotbolls-EM i Frankrike 2016.

Och det är också energieffektiv utomhusbelysning man ska satsa hårdare på i framtiden, skriver Thorn. Sedan 2000 ingår Thorn i Österrikiska Zumtobel Group.

Jan-Erik Johansson