• Bild: Pixabay/Vattenfall/Montage (Branden på bilden har inget samband med texten)

Högspänningsledningen hade rivits ned och låg på den torra marken. Då slog Vattenfall på strömmen – och en kraftig skogsbrand utbröt i området, där flera personer arbetade. Händelsen har nu anmälts till Elsäkerhetsverket.

Det var förra onsdagen som en kraftig skogsbrand utbröt i Harg utanför Östhammar. Branden spred sig snabbt över uppemot 50 000 kvadratmeter skog.

Elbolaget Vattenfall menade inledningsvis att branden orsakats av en gnista från en skogsmaskin. Detta skulle dock visa sig inte stämma. Orsaken bakom skogsbranden var nämligen en helt annan, skriver TT via Dagens Nyheter.

LÄS ÄVEN: El orsakar 18000 bostadsbränder varje år

En högspänningsledning hade på okänt sätt rivits ned, och låg på den torra skogsmarken. Vattenfall, som uppger sig inte ha känt till detta, slog ändå på strömmen till ledningen. Flera personer arbetade på platsen vid tillfället då branden bröt ut.

– I värsta fall hade det kunnat ske en dödsolycka, säger den före detta skyddsingenjören Sven Kranberg till TV4 och fortsätter:

– Marken kan bli spänningsförande upp till 10–20 meter beroende på markförhållanden.

LÄS ÄVEN: Skogsbränder kan besegras – av maskin för snö

Vattenfall uppger till TV4 att händelsen anmälts till Elsäkerhetsverket, och att företaget ska genomföra en noggrann intern utredning om det inträffade.

– Det är en otroligt allvarlig händelse, säger Vattenfall distributions kommunikationschef Lee Gidlöf till TV4.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se