• Bild: Tesla/Pixabay/Montage

Elförbrukningen i den polynesiska staten Samoa kommer att vara helt förnybar inom bara sju år. Det är i alla fall planen – som ska genomföras med biltillverkaren Teslas hjälp, skriver Fast Company.

Staten Samoa i Polynesien importerade fram till nyligen dyrt och miljöfarligt dieselbränsle för att tillgodose större delen av sin elförbrukning. Så sent som 2012 köpte landet in 95 miljoner liter bränsle.

LÄS ÄVEN: Solpaneler blir obligatoriskt i Kalifornien

Den höga kostnaden – tillsammans med medvetenheten om landets riskerade utsatthet vad gäller havsnivåer och sjukdomar vid fortsatta klimatförändringar – har dock fått staten att tänka om. Fem stora solkraftverk, ett vindkraftverk och vattenkraftverk har därför uppförts under de senaste åren.

Formatet har dock stött på problem. De förnybara energikällornas oförutsägbarhet har gjort elnätet instabilt, vilket i sin tur orsakat återkommande strömavbrott. Detta har gjort att man fortfarande varit beroende av dieselgeneratorerna.

LÄS ÄVEN: Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Under det senaste året har man därför arbetat tillsammans med biltillverkaren Tesla för att installera batterier att lagra förnybar el i. Även ett mjukvarusystem för att kontrollera energilagret har kommit på plats.

– Om ett stort moln rör sig över ön och solenergin sjunker väldigt snabbt, kan vi kontrollera batteriet för att kompensera för skillnaden så att vi inte genast behöver starta upp en generator, säger Teslas teknik- forsknings- och produktutvecklingsdirektör JB Straubel till Fast Company.

Batterierna installerades under sommaren, och sedan dess är eltillgången stabil och ön har inte haft några strömavbrott. Därmed har även dieselanvändningen kunnat minskas. Planen är att landets elförsörjning inom sju år uteslutande ska komma från förnybara energikällor.

LÄS ÄVEN: Nu ska det satsat på havets friska vindar

Från Teslas håll räknar man med att den globala efterfrågan på samma teknologi kommer att öka, i takt med att fler länder satsar på sol- och vindkraft.

– Vi kommer att se mycket mer av de problem som Samoa kämpade med på grund av att procentandelen förnybar energi blev så hög. Så det är verkligen en indikator på framtiden. Det här är de typer av problem och system som vi definitivt kommer att se i flera delar av världen, och i större och större elnät, säger JB Straubel.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se